Typy investic

Investice do podílových fondů může probíhat dvěmi formami: jednorázovými vklady a pravidelnými investicemi (nejčastěji měsíčními).


Jednorázový vklad na počátku investice slouží k nákupu většího množství podílů, které začínají ihned pracovat. Při jednorázovém investování je třeba jednoznačně počítat s dodržením časového horizontu 7 a více let (u akciových fondů). Pak lze s vysokou pravděpodobností očekávat výnos i při určitých krizových obdobích. Investiční fondy fungují složeným úročením, připisování úroků probíhá každodenně. Tzn. pokud v pondělí investuji 100.000,- Kč a fond zaznamená výnos 5 %, v úterý mi pracují ve fondu podíly v hodnotě 105.000,- Kč. Pokud v úterý zaznamená fond opět + 5 %, na konci úterního obchodování mohu vybrat 110.250,- Kč.


Plán pravidelných investic a jeho výhoda spočívá v tom, že na krizích a propadech se vydělává, neboť čím větší propad, tím levnější nákup podílů a po návratu tím větší výnos. Vývoj akciových trhů nelze určit nikdy přesně, lze pouze na základě různých analýz a propočtů očekávat možný vývoj. Fáze vzestupu, vrcholu a korekce nedokáže předpovědět nikdo. Možností, jak tyto fáze dlouhodobě zprůměrovat a i z krizí vyjít jako vítěz, je pravidelná investice založená na fungování tzv. Cost Average Effectu (efektu průměrných nákladů).

 

Plán výběru - renta

 

Lze říci, že jedním z nejvyšších cílů investování je vytvoření takového kapitálu, který generuje ročně takovou sumu, jaká nám vystačí k pokrytí všech životních nákladů, aniž by kapitál ubýval. Jinými slovy investice je prostředek k dosažení stavu absolutní finanční nezávislosti.

 

Jednoduše řečeno investor, kterému jeho investiční portfolio pracuje průměrně 12 % p.a a k pokrytí životních nákladů vystačí s částkou 30.000,- Kč / měsíčně, potřebuje mít v investičním fondu kapitál v hodnotě 3.000.000,- Kč. Čili: investiční fond při 12 % p.a. vygeneruje ze 3.000.000,- Kč za rok průměrný výnos 360.000,- Kč.

 

Rentiér nastavuje plán výběru 30.000,- Kč měsíčně, ročně tedy vybírá oněch 360.000,-Kč. 3 miliony mu ale neustále zůstávají a generují výnos. Pokud mu tato částka stačí k životu, nemusí již pracovat.


Plán výběru není nic nového na finančním trhu, plán výběru je stav změny v životě a funguje již desítky let. Mnoho lidí dnes tvrdě pracuje pro peníze. Vydělávají a většinou bohužel málo (většina světové populace není bohatá, ale chudá). Vydělávají na to, aby zaplatili inkasa, hypotéky, splátky. Vydělávají na zisky bohatých – majitelů bank, jejich akcionářů, poskytovatelů úvěrů, leasingových společností, investorů – tedy institucí vlastnících kapitál. Je třeba si uvědomit, že při cíleném a uvědomělém hospodaření s financemi (plán spoření, jednorázové investice) lze dojít k situaci, kdy nebude třeba pracovat tzv.pro peníze, ale k situaci, kterou zná právě ona bohatá světová menšina, tedy stav, kdy peníze začnou pracovat pro nás. Jeden z těchto případů je plán výběru.