10 tipů, jak o Vánocích ušetřit

17.12.2015 13:29

Za přípravu Vánoc letos Češi průměrně utratí přibližně o tři stovky víc než loni, a to 7 700 korun. Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Cetelem. Nakupování dárků může být velice nákladné a často vede k obávanému vysokému účtu na kreditní kartě, ale nemusí tomu tak být vždy.

 

Zde je 10 tipů, jak letos o Vánocích ušetřit.

Plánujte
 

V průměru plánuje letos každý Čech utratit za vánoce o 330 Kč více, než v loňském roce. Pokud si vánoční dárky promyslíte dopředu a nepodlehnete „vánočnímu šílenství“, vyhnete se situaci, kdy v obchodech popadnete cokoliv bez rozmyslu.

Začněte s nákupy brzy, abyste se vyhnuli nákupům na poslední chvíli, což by ve výsledku znamenalo, že byste za vánoční dárky zaplatili více, než jste měli původně v plánu a pokud budete při nákupu pod tlakem, koupíte, co vám přijde pod ruku.


Rozmyslete si vánoční přání
 

Proč neušetřit peníze za vánoční přání a pohlednice a místo toho udělat vánoční video zprávu. Chytré telefony, IPady a podobná zařízení umožňují jednoduché pořízení videa, které může být přátelům a rodině zasláno přes zprávu nebo e-mail a to bez jakýchkoliv nákladů.


Nakupujte on-line
 

Vyhněte se kamenným obchodům a nakupujte přes internet. Mnoho velkých obchodních domů má své e-shopy, což vám ulehčí nákupy a ušetří čas a nebudete muset fyzicky obcházet prodejny a vybírat ze sortimentu dárky, které třeba ani kupovat nechcete. Dejte si však pozor, abyste začali nakupovat na internetu s předstihem, pokud není požadované zboží na skladě, může se tím prodloužit dodací lhůta, také nákupy ze zahraničí mohou mít delší dobu dodání. Pečlivě také vybírejte spolehlivý způsob dodání, například pošty mohou být těsně před Vánoci také zahlceny.


Porovnávejte
 

Nakupujte s pomocí internetu a vyhledávačů. Je snadné najít nejlepší cenu za zboží prostřednictvím Google nákupů, Heureky, nebo přes Srovnanicen.cz. Stačí napsat název zboží, které hledáte, a vyjede vám seznam obchodů, kde si zboží můžete objednat, spolu se srovnáním cen.

 


Výprodej

 

Darujte na Vánoce méně nákladné dárky a ušetřete peníze na koupi dárků v povánočních výprodejích, nebo darujte dárkovou kartu, která obdarovanému umožní nákup po Vánocích, kdy začínají slevy a možnost nakoupit tak více věcí za danou částku.


Tajný Ježíšek
 

Každý člen domácnosti si vylosuje lísteček se jménem, koho v rodině obdaruje a to ponechá v tajnosti. Každý má rád tajemství a Tajný Ježíšek je skvělý způsob, jak ušetřit peníze za dárky, protože představuje jeden kvalitní dárek namísto spousty zbytečností od rodiny.


Darujte zážitek
 

Každý člověk má v rodně někoho, kdo má už „všechno“ a nepotřebuje dostávat další zbytečnosti. Místo toho pro něj uspořádejte rodinné setkání, vezměte ho na piknik, projížďku, nebo nabídněte hlídání dětí, jako způsob dárku, který nevyžaduje vynaložení peněz.

Vařte, pečte

Jste-li zruční v kuchyni, proč nevyrobit dárky tímto způsobem? Vánočky nebo perníčky nejsou jen praktickým dárkem, ale uleví od břemene příjemce, pokud potřebuje zaplnit vánoční tabuli. Nejen, že jsou takové dárky velmi osobní, ale ušetří vám peníze s malou investicí vašeho času.

Vyhněte se úvěrům

Může to být těžké, ale pokud jste si nákup dárků dopředu naplánovali, není důvod proč nenechat kreditní kartu doma a nakupovat pouze s vyhrazenou hotovostí. S trochou disciplíny můžete předejít nepříjemnému procitnutí, které přichází v lednu spolu s účtem za kreditní kartu.



Podělte se o zátěž
 

Pokud padla role hostitele v tomto roce na vás, poproste členy rodiny, aby vám pomohli zaplnit vánoční tabuli a odlehčili tak vašim nákladům na pořádání obědu nebo večeře. Požádejte každého, aby přinesl něco ze své kuchyně a uspořádejte stolování formou bufetu.
 

Doufám, že každý z vás letos prožije překrásný sváteční čas a vytvoří si nové vzpomínky spolu se svými milovanými.

 

Ing. Lenka Jachanová

 


Proč také nezvýšit finanční úspory všech kolem vás. Předejte tyto tipy své rodině a přátelům.

Přidejte se na náš Facebook

Další rady a tipy ohledně vaší finanční situace a spoření Vám rádi poskytneme - kontaktujte nás.