4 finanční předsevzetí pro rok 2015

02.01.2015 18:26

Nový rok 2015 je zde a miliony Čechů si dávají jako své novoroční předsevzetí více cvičit, jíst více zeleniny a více se usmívat. Ale nezapomeňte věnovat stejnou pozornost také svým financím.



Zde je seznam předsevzetí, které vám mohou pomoci, abyste měli své finance v pořádku.


Žít v rámci svých prostředků


Je to asi nejjednodušší ze všech kroků, který můžete podniknout, abyste udrželi svůj finanční život v rovnováze a zároveň je nejobtížnější jej skutečně dodržet. Začněte přezkoumáním svého rozpočtu za uplynulý rok a uvidíte, kam vaše peníze ve skutečnosti odešly. (Pozor: Často to vede k některým nepříjemným odhalením, například jaká suma šla do cigaret nebo jiných vašich zlozvyků). Poté se podívejte, kde byste mohli ušetřit, aniž byste museli obětovat věci, které potřebujete. Nalezení nového poskytovatele TV, internetu, mobilních služeb nebo pojištění vozidla může často ušetřit až několik tisíc měsíčně.


Začněte se svým finančním plánem na důchod


Pokud jste si ještě nezačali spořit na důchod, teď je ten správný čas začít. Každý investor sleduje jiné cíle. V mládí se mnoho lidí soustředí na vytvoření jmění, například pro vlastní dům nebo byt. Stejně tak je důležité postarat se včas o zajištění svého důchodu. Čím dříve začnete, tím méně kapitálu musíte pravidelně odkládat, abyste i v důchodu byli finančně nezávislí.
Někteří lidé se celoživotně obávají divokých výkyvů akciového trhu, a proto se raději spokojí se spořicími účty, stavebním spořením nebo státními dluhopisy. To je z dlouhodobého pohledu prohraný boj s inflací. V případě pravidelného investování do akcií a dluhopisů vyděláváme díky cost-average-efektu, který je při vývoji ekonomiky skloňován snad ve všech pádech. Dlouhodobě tak lze dosahovat 8 - 10 % průměrně za rok na vzdory všem krizím.


Vytvořte si finanční polštář


Nic nenaruší dobře naplánovaný rozpočet tak, jako velké nepředvídané výdaje, jako jsou opravy automobilů, účty za lékařskou péči a právní poplatky. Pokud si budete ukládat cca 3000 Kč měsíčně do některého z dluhopisových nebo akciových podílových fondů, který vám vydělá  alespoň 8 % průměrně ročně, porazíte inflaci a tyto peníze  budou připraveny na neočekávané typy nákladů, které se mohou objevit.

 

Zbavte se dluhů


To je jeden z největších finančních cílů, kterého lze dosáhnout v daném roce. Řešením může být přibrání si druhé práce po dobu 12 měsíců a splatit své auto a vyplatit kreditní karty. Samozřejmě že budete muset přinést v průběhu roku oběti, ale peníze, které ušetříte, budete mít ve prospěch pro nadcházející roky. Splácení dluhů je ekvivalentem k nakročení k růstu z hlediska cash flow. Brigáda po dalších 12 hodin týdně po dobu jednoho roku za 80 Kč na hodinu, vám přinese dalších 40 000 Kč za rok. Nebo se můžete poohlédnou po brigádách, které se dají zvládat z domova, prostřednictvím internetu, nebo se poohlédněte po práci v některém z Multi-level marketingů, kde si svou práci plánujete sami a můžete se dostat k zajímavým výdělkům, pokud se snažíte. Pokud uvažujete o práci v oblasti financí kontaktujte nás zde.


Sečteno podtrženo


Toto jsou jen některé z obecných finančních předsevzetí, které si tento rok můžete stanovit, aby vám pomohly dostat se na vlastní nohy a jít stále kupředu. K ještě lepším výsledkům je dobré zvážit odbornou pomoc některého z finančních specialistů, který vám bezplatně poradí s vaší finanční situací a pomůže určit vaše příští kroky. Pro konzultaci ohledně vaší finanční budoucnosti nás kontaktujte ještě dnes. Odkaz na specialistu zde.

 

 

Ing. Lenka Jachanová

 

 

Mohlo by Vás zajímat:

Jak spravovat osobní finance

Proč se v otázce investic vyplatí věřit profesionálům

Pravidla investování pro zajištění budoucí stability a klidného důchodu

 

Přečtěte si i další zajímavé články na našem webu v sekci Novinky.


Pokud si přejete být stále v obraze, následujte nás na Facebooku prostřednictvím ikony „líbí se mi“.