50 pravd o investování podle Wall Street

27.04.2014 15:29

Je nám líto, ale…

  1. Prohlásit „Když se ostatní zdráhají, já budu lačně investovat“, je mnohem jednodušší, než to ve skutečnosti udělat.
  2. Propast mezi výbornou společností a výbornou investicí může být obrovská.themovieblog.com
  3. Trhy procházejí alespoň jedním velkým poklesem každý rok a jedním masivním každých 10 let. Zvykněte si na to, je to přesně to, co trhy dělají.
  4. Neexistuje prakticky žádná odpovědnost ve finančních zákonech. Ti, kteří se po mnoho let pletli ve všem, stále promlouvají k davům.
  5. Jak říká Erik Falkenstein: „V profesionálním tenisu je 80% všech bodů vyhraných, zatímco v amatérském tenisu je 80% bodů prohraných. To samé platí pro zápasení, šachy i investování. Začátečníci by se měli snažit zaměřit se na předcházení chybám, odborníci na dělání skvělých tahů.
  6. Existují desetitisíce profesionálních investičních manažerů. Statisticky pouze hrstka z nich byla náhodou úspěšná. Kteří to jsou? Nevím, ale vsadím se, že jsou slavní.
  7. V závislosti na tom, někteří investoři, kteří se nazývají „legendárními“ stěží, pokud vůbec, prorazili index v průběhu své kariéry. Na Wall Street není velké bohatství svědectvím velkých obratů.
  8. Během recesí, voleb a politických vyjednávání o rezervním systému se lidé stávají neotřesitelnými odborníky na věci, o kterých nevědí vůbec nic.
  9. Čím bezpečněji se investice tváří, tím pravděpodobněji budete poraženi.
  10. Tip pro ušetření času: Na místo investování do stokorunových položek zažehněte své peníze ohněm.
  11. Jediná osoba na světě neví, jak se situace na trhu vyvine v krátkém období. Konec příběhu.
  12. Analytik, který mluví o svých chybách je člověk, kterého byste měli poslouchat. Vyhýbejte se těm, kteří to nedělají – ty jejich jsou mnohem větší.
  13. Neporozumíte rozvahám velkých bank. Lidé se tím vyčerpávají a jejich účty také.
  14. Příštích 50 let proběhne 10 recesí. Netvařte se překvapeně, jakmile přijdou.
  15. Před 30. lety byla na zahraničních kanálech vyhrazena 1 hodina denně investičním informacím. Dnes je jich téměř 18 během dne. Co se změnilo, není objem zpráv, ale objem blábolů.
  16. Největší obraty Warrena Buffetta byly dosaženy, když byly trhy mnohem méně konkurenční. Těžko by někdo nyní porazil jeho 50 let starý rekord.
  17. Většina toho, co se dozvíte o investování ve škole, jsou teoretické nesmysly. Je jen velmi málo bohatých profesorů.
  18. Čím více někdo vystupuje v televizi, tím méně pravděpodobněji jeho předpovědi vyjdou. (Phil Tetlock, psycholog z univerzity z Barkeley k tomu má spoustu podkladů).
  19. Potažmo, nevěřte nikomu, kdo takto vystupuje více než dvakrát týdně.
  20. Trh nezajímá, kolik jste zaplatili za akcie, nebo váš dům, nebo kolik si myslíte, že je férová cena.
  21. Většina investičního zpravodajství není jen k ničemu, ale může být i škodlivá pro vaše finanční zdraví.
  22. Profesionální investoři mají lepší informace a „rychlejší počítače“ než vy. V krátkodobém horizontu je nemáte šanci porazit. Ani to nezkoušejte.
  23. Kolik zkušeností investiční manažer má, vám mnoho neprozradí. Můžou vykazovat nízký obrat po celou kariéru. A mnozí to tak mají.
  24. Nízká cena za investici je jedna z nejhorších věcí, která se investorovi může stát. Vyšší investiční náklady totiž způsobují, že lidé nad svými investicemi více přemýšlejí.
  25. Profesionální investor je jedno z povolání, ve kterém je nejobtížnější uspět, ale má nízkou bariéru pro vstup a nevyžaduje žádné pověření. To napomáhá k vytvoření „celé armády expertů, kteří nemají ani ponětí, co dělají. Lidé na to zapomínají, protože v jiných odvětvích se to tolik nevyskytuje.
  26. Většina veřejných nabídek akcií vás spálí. Lidé, kteří mají více informací než vy, chtějí prodávat? Zamyslete se nad tím.
  27. Pokud někdo zmíní grafy, klouzavé průměry nebo úroveň averze k riziku, odejděte.
  28. Fráze zdvojená recese (double-dip recession) byla zmíněna 100 tisíckrát v roce 2010 a 2011 v souvislosti se společností Google. Nikdy nepřišla. Prakticky žádná zmínka nepadla o finančním kolapsu v letech 2006 a 2007. Přesto přišel.
  29. Reálná úroková míra bank a dluhopisů za posledních 20 let je záporná a investoři do nich přelévají své peníze. Strach může mít mnohem větší sílu než aritmetika.
  30. Kniha „Kde jsou jachty klientů“ byla napsána v roce 1940 a většina lidí si stále ještě neuvědomila, že většina finančních poradců nemá na srdci jejich nejlepší zájmy.
  31. Fond indexu nízkých nákladů (Low cost index fund) je nejužitečnější finanční objev v historii. Nudné, ale krásné.
  32. Nejlepší investoři na světě mají větší vědomosti v psychologii, než ve financích.
  33. Jak se trhy pohybují den po dni, je dílem náhody. Snaha vysvětlit krátkodobé pohyby na trhu je stejná, jako vysvětlení čísel, která padla v loterii.
  34. Pro většinu lidí je nacházení způsobů, jak ušetřit peníze důležitější, než hledání dobrých investic.
  35. Máte-li dluhy na kreditních kartách a uvažujete o jakékoliv investici, zdržte. Nikdy neporazíte 30% roční úrok.
  36. Velké množství vlastních akcií, které jsou skupovány společnostmi, jsou vydávány managmentu  jako kompenzace. Je to považováno za vracení kapitálu akcionářům.
  37. Šance, že alespoň jedna známá společnosti je v platební neschopnosti a schovává se za podvodné účetnictví, je vysoká.
  38. Za dvacet let bude index S&P 500 vypadat úplně jinak, než nyní. Firmy umírají a jiné se objevují.
  39. Ještě před dvaceti lety bylo General Motors na vrcholu světa a vysmívalo se Applu. Stejná věc se stane během příštích deseti let, jen nikdo neví, kterým společnostem.
  40. Lidé by udělali lépe, kdyby přestali být posedlí politiky a zaměřili se na vlastní finanční řízení.
  41. Většinou je nemovitost obrovským závazkem, tvářícím se jako dobrá investice.
  42. Vláda má mnohem menší vliv na ekonomiku, než si lidé myslí.
  43. Takovou sumu peněz, jakou si myslíte, že budete na důchod potřebovat, zdvojnásobte. Nyní jste blíže realitě.
  44. Příští krize nebude nikdy stejná, jako ta poslední.
  45. Pamatujte, co říká Warren Buffett o úspěchu: „Nejprve přicházejí průkopníci, potom napodobitelé a nakonec idioti.“
  46. A co říká Mark Twain o pravdě: „Lež může oběhnout půlku světa, zatímco pravda si teprve obouvá boty.“
  47. A co Marty Whitman říká o informacích? „Stěží se tři nebo čtyři proměnné opravdu počítají. Všechno ostatní je humbuk.
  48. Čím větší je fúze, tím větší je šance, že to bude propadák. Generální ředitelé rádi budují impéria přeplácením firem.
  49. Nabídka investic, které nabízejí větší výnos a menší propady, převažují nad těmi s opačnými charakteristikami alespoň 10 ku 1.
  50. Nejnudnější společnosti – zubní pasty, jídlo, šrouby,… mohou učinit ty nejlepší dlouhodobé investice. Ty nejvíce inovativní mohou být jedny z nejhorších.

 

 

Zdroj: www.businessinsider.com

 

O možnostech investování do fondů světové ekonomiky i v malých částkách nás neváhejte kontaktovat zde.

Přečtěte si i další naše články.