7 strategií spoření na důchod ke zvýšení finančního zabezpečení

29.06.2015 20:28

Plánujeme si cestu do práce, dovolenou, nebo co si dáme na večeři, na co se večer podíváme v televizi. Ale proč je v dnešním přeplánovaném světě zanedbáváme vytvoření plánu, jak naše budoucí já zaplatí účty, až náš příjem nebude takový, jako býval? Jinými slovy, proč si lidé netvoří plán úspor pro odchod do důchodu?


Vaše budoucí já vám poděkuje, že dnes uspoříte více.

 

Existuje celá řada faktorů, které člověka odrazují od propočítávání své budoucí finanční situace. Mohou mít pocit, že to může trvat dlouho, nebo že potřeby, které vzniknou až za spoustu let, nejsou tak urgentní, jako potřeby dnešní. Možná dokonce už spoří a nemají potřebu to dále propočítávat nebo si jednoduše nemyslí, že je to důležité a raději dělají něco jiného. 


Nemusí tomu ale tak být. Vytvoření plánu nebo systému odkládání peněz může být mnohem jednodušší, než se může na první pohled zdát. Zde je sedm kroků, které vám pomohou při budování vašeho finančního zabezpečení.


1. Začněte odzadu. Uznávaný podnikatel a kouč Stephen Covey kdysi řekl: „Začněte myslet odzadu.“ Nemůžete vědět, jak vytvořit plán úspor, pokud nebudete vědět, kolik peněz ve skutečnosti budete potřebovat.


Abyste to zjistili, rozmyslete si, jak chcete, aby váš odchod do důchodu vypadal, a kdy do důchodu chcete jít. Tak budete mít představu, kolik let potřebujete šetřit. Berte v úvahu, že lidé jsou v dnešní době aktivní do svých osmdesáti či devadesáti let, tak není nemožné, že budete v důchodu 25 nebo dokonce 30 let. Mnoho lidí si neuvědomuje, že budou v důchodu v režimu výdajů dokonce delší čas, než budou v režimu spoření během svého ekonomicky aktivního života. Promyslete to.

2. Zjistěte, kolik peněz budete potřebovat. Jak chcete, abyste svůj zlatý věk prožili? Už jste to probrali se svým partnerem?
Pokud ne, zjistěte, zda se vaše představa důchodu shoduje s představou vašeho partnera. Pokud ne, bylo by lepší, kdybyste to spolu probrali a ujistili se, že jste oba na stejné lodi.


Pokud už máte představu o svém důchodu, můžete začít sepisovat všechny vaše běžné výdaje, pak uvidíte, zda budete mít stejné výdaje i v budoucnu. Zatímco již nebudete splácet hypotéku, vaše zdravotní výdaje se pravděpodobně zvýší. Je důležité vzít tyto změny v úvahu. Co se jeví jako bezvýznamné dnes, vás může stát tisíce později.


Pokud si sestavíte seznam toho, co budete v důchodu chtít a potřebovat, vaše mlhavá představa potřebných peněz se stane více hmatatelná. Dosáhnete toho také pomocí rozmělnění plánovaných výdajů na malé měsíční cíle.


3. Určete si svůj potenciál výdělku. Pokud už chvíli pracujete ve svém oboru, pravděpodobně již máte představu, na jaký plat budete schopni v budoucnu dosáhnout. Pokud ne, podívejte se například na stránky platy.cz nebo na stránky ISPV, kde najdete průměrná čísla a statistiky. To vám může pomoci nastavit si svůj plán, stejně jako řídit stávající výdaje.  


4. Faktor ve vašich úsporách a výdajích. Co se úspor týče, kolik jste si už ušetřili? Jaká je vaše reálná úspora v budoucnu? Nezapomeňte zvážit, jak tato částka bude narůstat.


Co se výdajů týče, podívejte se, kde je možnost snížit nebo zredukovat náklady. Existuje spousta věcí, za které utrácíme své peníze a pokud tyto výdaje dokážeme zredukovat o 5 nebo 10 procent, může to dělat hodně při investování do důchodu v průběhu času.


5. Diverzifikujte. To je část, kde mohou přijít vhod rady od finančního odborníka. Aby pokles trhu nezhatil vaše plány na odchod do důchodu, opatřete si nějaké diverzifikované portfolio nebo investiční fond a investujte pravidelně.


Profesionál vás bude schopen nasměrovat správným směrem na základě vaší individuální situace a vašeho cíle.


6. Automatizace. Nastavte si trvalý příkaz na toto spoření z vašeho běžného účtu v takové výši, v jaké jste schopni a to po příchodu vaší mzdy. Pokud to uděláte, můžete zabránit nerozhodnosti, zda s penězi nevynaložíte daný měsíc jinak, či pocitu provinilosti, pokud platbu daný měsíc nepošlete, či zapomenete. Pravidelné investování v průběhu času dělá opravdu hodně.


7. Užívejte si. Pokud si povedete dobře, čeká na vás odměna na konci vaší kariérní cesty. Zatímco cíle každého jsou rozdílné, máme všichni jeden společný: Důchod je od toho, abychom si ho užili.


Pokud se rozhodnete řídit se i jen některými z těchto kroků, budete na tom pravděpodobně lépe, než pokud byste se rozhodli nedělat nic. A čím více se do procesu vložíte, tím více se budete radovat z toho, jak se vaše plány a potažmo výsledky vyvíjejí pro vaši budoucnost.

 

Toto jsou první kroky, které vám pomohou získat stabilitu a vizi ohledně vašeho odchodu do důchodu. K ještě lepším výsledkům je dobré zvážit odbornou pomoc některého z finančních specialistů, který vám bezplatně poradí s vaší finanční situací a pomůže určit vaše příští kroky. Pro konzultaci ohledně vaší finanční budoucnosti nás kontaktujte ještě dnes. Odkaz na specialistu zde.

 

Přidejte se na náš Facebook

 

Mohlo by Vás také zajímat:

4 finanční předsevzetí pro rok 2015

Pravidla investování pro zajištění budoucí stability a klidného důchodu

Investiční riziko v průběhu života

Jak vydělat na krizi: Cost average effect – Efekt průměrných nákladů

Einstein a Pacioli: Pravidlo 72

 

Ing. Lenka Jachanová

Zdroj: https://money.usnews.com