9 krutých pravd o penězích, které vám úspěšní přátelé do očí nepoví

12.04.2016 14:47

Všichni máme i takové přátele, kteří bez problémů proplouvají životem, nikdy se nestresují z peněz či úspěchu a přesto mají v obou sférách navrch. Na důchod už mají naspořeno, v práci se jim daří a přitom ještě mají čas šplhat po horách či běhat maratony. Jejich životy nám v podstatě lezou na nervy. Je to proto, že většina z nás nedokáže spořit, čím dál více se zadlužujeme a máme strach o svou budoucnost. Jestli se chcete dozvědět, co si vaši úspěšní přátelé myslí o vašem zacházení s penězi, ale nahlas neřeknou, čtěte dál.

 

1. Nemáte vytvořený rozpočet

Máte i vy kamaráda, od kterého si přátelé půjčují peníze? Ten si určitě myslí, že byste se měli držet rozpočtu. Naštěstí na vytvoření rozpočtu stačí jen pár kliknutí.

Najděte si systém, který vám bude vyhovovat, můžete používat například aplikaci Supermon, či Rodinný rozpočet v Excelu, nebo si tabulku v Excelu vytvořte sami. Zaevidujte si všechny transakce z vaší debetní a kreditní karty a také všechny ostatní hotovostní výdaje, abyste věděli, kam vaše peníze putují. Některé výsledné částky vás pravděpodobně překvapí.

Rozmyslete se, kolik radosti vám každá zakoupená věc přinesla. Takhle možná zjistíte, že některé výdaje byly zbytečné a v budoucnosti si je odpustíte.

Na jídlo, bydlení a ostatní nevyhnutelné výdaje by mělo jít 50 % z vašeho čistého příjmu, 20 % na splácení hypoték, půjček, či spoření a zbylých 30 % z rozpočtu můžete minou dle vlastního uvážení. Vytvořit si rozpočet je lehké, to vám potvrdí i přátelé, kteří mají své finance pod kontrolou. Horší však je dodržet ho.

 

2. Málo spoříte

Všichni si jednou chceme užívat důchodu. Nepříjemná zpráva je, že většina si ho moc neužije, pokud se bude spoléhat pouze na důchodové dávky.

Co tedy můžeme udělat? "Důležité je spořit si na důchod dopředu", tvrdí Kevin Gallegos, viceprezident finanční společnosti Freedom Financial Network. Ten doporučuje odkládat si na důchod 10 – 15 % z hrubé mzdy. Pokud je to pro vás moc, začněte odkládat tolik, kolik si můžete dovolit.

 

3. Na kreditní kartě máte velké dluhy

Finančně gramotní lidé považují kreditní karty za finanční pojistku, ne za druhý bankovní účet, z kterého můžete utrácet. Úrok na kreditních kartách může být až okolo 17 %. To znamená, že všechno, co si koupíte, od večeře až po plazmový televizor, vás bude stát o 17 % více, pokud tento dluh nesplatíte v bezúročném období.

Dobrý přítel by vás varoval, abyste debetní kartu používali jen v případě nouze. Takže příště, až budete vytahovat Visu, abyste zafinancovali další impulzivní nákup, přičtěte si k ceně hodnotu úroku a zkuste přehodnotit, či vám to za to opravdu stojí.

 

4. Nemyslíte na alternativní náklady

Alternativní náklady, neboli náklady obětované přiležitosti, většina z nás zná, ale pouze někteří na ně při nákupu myslí. Každá platba má totiž dvě ceny. Jedna je ta, kterou platíte za produkt nebo službu a druhá cena představuje to, čeho se vzdáváte, když si daný produkt kupujete. Například, když si koupíte boty, pak si nemůžete dovolit šaty, nebo si odložit peníze na důchod. Šaty nebo investice na důchod jsou vašimi alternativními náklady.

Známý investor, miliardář Warren Buffett, který hovoří o alternativních nákladech, často cituje svého partnera a přítele, Charlese Mungera, který zbohatnul díky vlastní šikovnosti. Své největší omyly v investování považují za zahozené příležitosti, které zabránily vydělat více peněz. Neinvestovali do něčeho tehdy, když měli, nebo nemohli investovat, protože jejich peníze byly právě vázané jinou investicí.

 

5. Příliš lehce se vzdáváte

Pokud jste se nenarodili bohatí, budete muset usilovně pracovat, a na to musíte mít pevnou vůli, která vás může přivést k bohatství. „Podívejte se na všechny úspěšné lidi z různých oblastí“, říká John Mulry, certifikovaný poradce podnikání společnosti GKIC. „Stály před nimi překážky, pokušení a pády, ale jejich touha uspět a odhodlání všechno překonat byla větší než cokoliv jiného. Aby dosáhli svého cíle, nenechali se ničím zastavit.“

Většina přátel by vám nevyčítala, že jste se moc rychle vzdali. Je potom na čase učinit nelehké rozhodnutí, které zvládnou jen vítězové.

 

6. Příliš často se stravujete „venku“

Komu by se nelíbilo se každé ráno zastavit na kávičku v kavárně, potom jít na oběd s kolegy a později se po práci stavit na zasloužené frappuccino? Víte však, co si myslí váš kolega, který si do práce nosí jídlo z domu? „Je to ztráta peněz.“

Zapamatujte si, pokud si uděláte kávu doma, vyjde vás na cca 7 Kč, pokud přidáte cukr a mléko, bude mít dvojnásobnou cenu. Takto ušetříte více než polovinu ceny kávy. Pokud si propočítáte, kolik takto ušetříte za rok, vyjde vám celkem pěkné číslo, nemluvě o každodenním jezení venku.

 

7. Nemáte jasný finanční cíl

Máte tedy přítele, který se zúčastňuje maratónů, zdolává nejvyšší hory, vydělal už miliony a nemá ještě ani 30? První, co by vám poradil je, že si musíte stanovit jasný cíl a naučit se hospodařit s penězi.

„ Je velmi těžké dostat se někam, pokud nevíte, kam chcete jít“, radí Gallegos. Podobně je velmi těžké šetřit, když nevíte, na co šetříte. Cílem může být důchod, dovolená, nábytek, vzdělání vašeho dítěte, či čas pro tréning na maratón.

Ať už je váš cíl jakýkoliv, zapište si ho. Potom si na něj vytvořte rozpočet. Pokud se zaseknete, poproste o radu kamaráda, který "zdolal Mount Everest“.

 

8. Potřebujete rezervu pro případ nouze

Život má ve zvyku házet nám pod nohy klacky ve formě pokaženého auta, nečekané operace, či nefunkční pračky. Ať už vás propustí z práce, nebo se vám přihodí jiná, klidně i závažnější nepříjemnost, měli byste mít jistotu, že pokryjete všechny nevyhnutelné výdaje na 3 až 6 měsíců.

 

9. Příliš mnoho utrácíte za trendy

Máte kamarádku s iPhonem4, která nosí neznačkové džíny a má doma laciný televizor? Buďte si jistí, že nad vašimi novými hodinkami od Apple, džínami za 6 000 a inteligentním televizorem jen kroutí hlavou.

Tajemství je v tom, že byste měli skoncovat s impulzivními nákupy a věřit své intuici právě tehdy, když máte chuť se rozmazlovat. Pokud se vám to nedaří, běžte nakupovat s kamarádkou s tím starožitným iPhonem.

Dalším dobrým trikem, jak se omezit v utrácení, je platit v hotovosti. Je to méně pohodlné a tehdy si nejlépe uvědomíte, kolik skutečně utrácíte. Gallegos cituje z průzkumu, podle kterého ti, co platí v hotovosti, obyčejně utratí o 15 až 20 % méně. To je přesně ta doporučená suma na investici na důchod.

 

Pokud se chcete dozvětět více o vašich možnostech investování a chcete-li se poradit, jaká možnost by byla pro vás vhodná, neváhejte se na nás obrátit. Bezplatnou konzultaci si můžete zprostředkovat zde.

 

Přidejte se na náš Facebook