Dr. Mark Mobius o rozvíjejících se trzích: Nová cesta kupředu pro Nigérii?

21.05.2015 10:23

Před pár lety byli mnozí investoři ohledně Nigérie optimističtí. Akciový trh byl na vzestupu podpořen silným hospodářským růstem a vládními reformami. Nicméně od roku 2014, uprostřed série nešťastných událostí, včetně teroristických činů Boko Haram, vypuknutí viru Ebola a oslabení ceny ropy, která je hlavním zdrojem příjmů pro vládu a má velký vliv na ekonomiku, se nálada zhoršila. I přes tyto problémy budeme nadále usilovat o dlouhodobé investice v Nigérii, a to z několika důvodů. Nejen, že je Africkou největší ekonomikou a hlavním spotřebitelským trhem, ale výsledky prezidentských voleb v Nigérii ukázaly, že lidé jsou zde připraveni na změnu - snad k lepšímu.

 



Prezidentské volby se konaly v březnu v relativně klidném prostředí. Po velmi aktivní a hlučné volební kampani výsledky ukázaly, že úřadující prezident Goodluck Jonathan prohrál. Porážku uznal. Zvítězil bývalý vojenský vládce Muhammadu Buhari. Buhari ve svém prohlášení zdůraznil závazek k demokracii a nový způsob, jak posunout Nigérii kupředu, i když myslím, že jeho prvním úkolem bude nastolení stability v zemi. Skutečnost, že byl zvolen demokraticky (a v roce 2003, 2007 a 2011 neuspěl) se zdá být signalizací, že bude ve větší míře upřednostňovat demokratický proces, i když rozhodně nemůžeme vědět, co se v budoucnosti může stát; musíme mít na paměti, že má vojenský původ a podílel se na vojenském převratu, který ho přivedl v roce 1983 ke krátkodobému předsednictví. Máme pocit, že jeho vojenské zkušenosti by mu měly pomoci v bitvě proti terorismu a korupci v Nigérii, takže v tomto smyslu se zdají být výsledky voleb pozitivní.

Výsledky voleb pro mě nebyly překvapením, protože bylo jasné, že obyvatelstvo bylo nešťastné s aktuální situací v zemi. Nigérijský akciový trh pozitivně reagoval na výsledky voleb hned poté, co byly oznámeny, což naznačuje, že mnozí investoři cítí novou naději, že by to mohla být změna k lepšímu.

Nigérie má jednoznačně působivý průběh růstu, ale v současné době čelí řadě výzev. Jedním z jejích největších současných problémů je nižší cena ropy, což znamená, že vláda bude mít pravděpodobně problémy s financováním rozvoje a musí najít nové zdroje příjmů. Doufejme, že tato situace povede k tolik potřebným reformám a zákrokům proti korupci.

Ačkoli nižší ceny budou mít pravděpodobně nepříznivý dopad na fiskální situaci a devizové rezervy, vládní dluh je pouze 13% hrubého domácího produktu.  Plánované škrty ve výdajích a snahy o zlepšení výběru daní v rozpočtu na rok 2015 by měly znamenat, že vláda bude v letošním roce pravděpodobně čelit velkým problémům s financováním. Přičemž pro ekonomiku důležitá největší část vládních příjmů z odvětví ropy a zemního plynu se ve skutečnosti rovná méně než 15% z celkového HDP Nigérie.  Přesto pokles cen ropy přiměl vládu snížit prognózu růstu HDP 2015 na 5,5% (pokles z odhadovaných 6,23% v roce 2014); Růst HDP nadále vypadá, že zůstane i letos silný.
Nigérie je velká země s privatizací a vládními reformními snahami a já stále věřím, že je zde do budoucna velká šance silného růstu, i když ceny ropy se významně neodrazí od dnešní hladiny.

Existují zde nelehké překážky, ale věříme, že klady převažují nad negativy a myslíme, že je vhodná doba k investování do Nigérie – pokud jsme trpěliví a selektivní. Zajímáme se především o příležitosti mimo odvětví energetiky, o spotřebitelské výrobky i o oblasti finančních služeb. Nevěříme, že nová vláda bude narušovat nezávislost centrální banky. Nově jmenovaný guvernér má solidní technické zázemí. Kromě toho spolupracuje s centrální bankou mnoho let. Věříme, že nedávná opatření centrální banky - zpřísnění likvidity, jsou pravděpodobně dočasná a vytvořená proti inflačním tlakům. Také si myslíme, že tyto události jsou bezvýznamné pro změnu dlouhodobých základů a pozitivního výhledu pro banky, jelikož lidé z Nigérie zůstávají "s nedostatečným přístupem k bankovním službám", ve srovnání s ostatními vyspělými a rozvíjejícími se trhy a silné lokální banky budou pravděpodobně hlavními příjemci dlouhodobého hospodářského růstu.

Několik základních, dlouhodobých důvodů, kvůli kterým pro nás Nigérie vypadá silně:

-    Může se pochlubit jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik na světě s mírou růstu HDP nad 6%  - od roku 2013 každoročně.
-    Domovem je pro více než 170 milionů lidí. Podle počtu obyvatel je největší zemí v Africe a patří mezi top 10 nejlidnatějších zemí na celém světě. Populace je navíc poměrně mladá - průměrný věk zde je těsně nad 18 let.
-    Je důležité si uvědomit, že exportuje více než 100 různých neropných komodit, stejně jako širokou škálu hotových výrobků nebo polotovarů, které se exportují do zemí celého světa. Ačkoli ropa zůstává v exportu dominantní, my vidíme mnoho potenciálních příležitostí také mimo odvětví energetiky.

Věříme, že úsilí směrem k privatizaci a investicím v oblastech jako je těžba, zemědělství, finance a výroba, směrem k diverzifikaci závislosti země na ropném sektoru, by mohlo nést ovoce v delším časovém horizontu. Nigérie těží z nejrůznějších potenciálních růstových ovladačů, například: mnoho lidí mimo Afriku nemusí vědět, že nigerijský filmový průmysl, "Nollywood" generuje téměř 600 milionů dolarů ročně a zaměstnává více než milion lidí.  Nižší cena ropy by mohla být krátkodobou zkouškou, ale do budoucna dlouhodobou největší výzvou pro Nigérii je vytvoření vládního vedení, které se bude zaměřovat na hospodářský rozvoj a využívání zdrojů v zemi k rozvoji v oblasti infrastruktury silnic, železnic, elektrické energie, kanalizace, vody a tak dále. Věříme, že toto vytvoří platformu pro růst nových podniků a pravděpodobně povede k vyšší zaměstnanosti.

Podle našeho názoru Nigérie stále zůstává mezi investorsky nejatraktivnějším z hraničních trhů a my doufáme, že nové vedení bude razit cestu vpřed, směrem k lepší budoucnosti.

 

Jaká jsou rizika?

 

Všechny investice zahrnují rizika, včetně možné ztráty jistiny. Zahraniční cenné papíry zahrnují zvláštní rizika, včetně měnových výkyvů a ekonomické a politické nejistoty. Investice do rozvíjejících se trhů, jejichž podmnožinou jsou trhy hraniční, zahrnují zvýšená rizika související se stejnými faktory, kromě těch, které souvisejí s menší velikostí těchto trhů, menší likviditou a nedostatkem stanovených právních, politických, podnikatelských a sociálních rámců na podporu trhů s cennými papíry. Protože tyto rámce jsou obvykle i méně vyvinuté v hraničních trzích, stejně jako různé faktory, včetně zvýšení potenciálu pro extrémní kolísání cen, likvidity, obchodních bariér a devizových kontrol, rizika spojená s rozvíjejícími se trhy jsou zvětšena na hraničních trzích. 

 

Překlad: Iva Preislerová

Zdroj: https://mobius.blog.franklintempleton.com

 

I vy máte příležitos zhodnotit své peníze díky akciím rozvíjejících se nebo hraničních trhů, které mají největší potenciál růstu. O této a spoustě dalších zajímavých možností, jak zhodnotit vaše finance prostřednictvím kvalitních akcií, vám rádi poradí odborníci, kteří jsou samozřejmě i spokojenými investory a své zkušenosti vám s radostí předají. Sjednejte si schůzku s našim poradcem ještě dnes zde

 

Přidejte se na náš Facebook

 

Mohlo by Vás zajímat:

Dr. Mark Mobius: Hraniční trhy zdánlivě zapovězené

Dr.Mark Mobius o rozvíjejících se trzích: Proti proudu s Brazílií

Mark Mobius: Proč jsem spustil fond Afrika

Proč se v otázce investic vyplatí věřit profesionálům

Dr. Mark Mobius zodpovídá na otázky ohledně investování do rozvíjejících se trhů

Thajsko: země plná úsměvů

Investice do Afriky: mylné představy a realita

Dr. Mark Mobius: Jako optimista máte vždy lepší pozici

Mark Mobius a jeho investiční strategie: Následovat instinkt… a davy?

Dr. Mark Mobius: "Jako optimista máte vždy lepší pozici"