Dr. Mark Mobius zodpovídá otázky ohledně investování do rozvíjejících se trhů

10.01.2013 11:49

 

Úspěšný fondový manažer společnosti Franklin Templeton, Dr. Mark Mobius, osobně odpovídá na vybrané otázky od lidí z celého světa, které byly nedávno uveřejněny na jeho blogu.

Mark Mobius


"Zabývám se zkoumáním a investováním do rozvíjejících se trhů více než 25 let, a lidé se mě často ptají, jestli jsem už unavený z cestování. Odpověď je jednoznačné ne! Není to vždy snadné být neustále na cestě (nebo v letadle), ale setkání s lidmi z celého světa a příběhy o jejich životě mi dávájí energii. I když nemůžu uspokojit všechny čtenáře svého blogu a fanoušky na Twitteru osobně, oceňuji to, že se neostýchají ozvat. Přečtěte si mé odpovědi na některé z vašich nedávných otázek. Děkujeme, že jste si udělali čas podělit se o své postřehy z celého světa."

Otázka: Myslíte si, že Egypt by měly být vyjmut z CIVETS (seskupení zemích rozvíjejících se trhů, včetně Kolumbie, Indonésie, Egypta, Turecka a Jihoafrické republiky) vzhledem k jejich současné situaci? Proč si myslíte, že Peru a Chile patří do skupiny rozvíjejících se trhů? Michael, Argentina

Odpověď: V prosinci jsem cestoval do Egypta a zjistil jsem, že i přes politické nepokoje byznys každodenního života obecně stále pokračuje dál. Náš tým absolvoval množství návštěv tamních podniků a našel několik firem, které si vedou opravdu dobře. Musíme si uvědomit, že mezinárodní titulky novin neříkají celý příběh o tom, co se v této zemi děje. Nezavazujeme se k následování jiné idey seskupit tyto země (CIVETS) do ekonomické unie, ale chceme pokračovat v hledání investičních příležitostí v Egyptě. Co se Chile týká, je to naše divoká karta, protože jsme nalezli mnoho firem, které si vedou velice dobře. Peru má problémy ve svém důlním průmyslu, ale myslíme si, že země je stále dobrým místem pro investiční potenciál, i když možná s omezenějšími příležitostmi, než je tomu v Chile.


Otázka: Jsem toho názoru, že indické akcie jsou předražené a nedávná regulace nebyla dostačující. Jak vnímáte současnou úroveň? Akeem, Indie

Odpověď: Souhlasíme s tím, že mnoho indických společností se stále zdá být drahých, ale kontraproduktivní vládní politika a nedávné korupční skandály vyvolávaly v letošním roce tlaky na trhu. Nyní jsme v situaci, kdy máme pocit, že jsou dobré potenciálních příležitosti k nákupu akcií indických společností za více atraktivní ceny. Podle všeho indická vláda uznává negativní dopad svých politických rozhodnutí, a proto nedávno musela změnit svůj postoj na trhu a umožnit zahraničním firmám vstoupit do obchodování. Jsem toho názoru, že tato změna bude mít pozitivní dopad do budoucna.

Otázka: Co si myslíte o regionu MENA (Střední východ / severní Afrika) a o Egyptě zejména v tomto okamžiku? Z pohledu shora na jednotlivé problematiky si myslím, že Egypt je nejvíce diverzifikovaným trhem v regionu a má příznivé demografické charakteristiky. George, USA

Odpověď: Vzhledem k negativním zprávám z Egypta se mnoho komodit stává více a více atraktivní z hlediska hodnoty a to nejen v Egyptě, ale také v jiných částech regionu MENA. Nepokoje v severní Africe vyvolávají v některých případech větší zájem o trh Perského zálivu. Mnoho investorů ze severní Afriky, Egypta, atd. se snaží investovat do Spojených arabských emirátů, zejména mají zájem o Dubaj.

Otázka: Máme přátele v Africe (jeden pochází z Nigérie a druhý je občanem USA žije v Nigérii ve městě Jos). Celkově se dívají na Afriku hodně optimisticky, v současné době jsou ale konkrétně ohledně Nigérie znepokojeni hrozbou, že Boko Haram se rozhodl ustanovit šárijské právo. Zastrašování jednotlivými útoky se zdá být omezením pro jinak růstový vývoj země. Můžete se vyjádřit k tomu, jak vidíte tuto problematiku z pozice vnějšího investora Nigérie konkrétně a Afriky obecně? Dave, Švédsko


Odpověď: V současné době jsme optimističtí, co se týče Afriky a zejména Nigérie. Není pochyb o tom, že Boko Haram dělá problémy, ale děje se to hlavně v severní části země, kde žijí převážně muslimové. V jižní části země, kde se nachází Lagosa kde je finanční a obchodní centrum země, je dopad pouze omezený. Takže ano, Boko Haram vyvolal v některých případech násilí, ale nemá to vliv na celou zemi. Viděli jsme mnoho firem, které si vedlou dobře ruku v ruce s vývojem tamní ekonomiky. V současné době plánujeme i nadále hledat investiční příležitosti nejen v Nigérii, ale i v jiných částech Afriky, jako je Ghana, Keňa, Jižní Afrika, atd.

Otázka: Je to velmi zarážející a bolestivé, když se podíváme na Shanghai, Sensex nebo Hang Seng Index, který je stále nižší, než jak tomu bylo před dvěma lety. Podle současných prognóz se zdá, že čínské HDP vzrostlo o 7,5% v roce 2012, v USA vzrostlo o zhruba 2%, ale když se podíváme kde se nachází index Shanghai ve srovnání se S & P 500, mohl by někdo dokonce říct, že tento trend již není krátkodobý. Vypadá to spíš jako dlouhodobý sestupný trend pro rozvíjející se kapitálové trhy, byť v rychle rostoucích ekonomikách. Možná bychom se měli znovu zamyslet nad jejich strategií, jaký je váš názor? Rajdej, Švýcarsko

Odpověď: Ve skutečnosti, když se podíváte na poslední dekádu končící v roce 2012 jako na celek, potom rozvíjející se trhy překonaly rozvinuté země v osmi z těchto deseti kalendářních let. V roce 2011 jsme se pocítili slabší výkon na rozvíjejících se trzích, což do značné míry vycházelo z obrovského množství společností rozvíjejících se trhů v prvotní veřejné nabídce (IPO) a následné problémy, které vypluly na povrch v roce předchozím - cca 500 miliard dolarů v roce 2010 - velké množství peněz bylo vyčerpáno ze sekundárních trhů na koupi těchto IPO. V letošním roce jsme byli svědky celkového zlepšení výkonnosti rozvíjejících se trhů a potencionál zrychlení výkonu pro rok 2013 vidím optimisticky. Mějte prosím na paměti, že minulé výkonnosti nejsou zárukou budoucího výsledku. 

  
Otázka: Souhlasím s tím, že hraniční trhy (eng. Frontier Markets - trhy, které jsou na počátku rozvoje) jsou dlouhodobou investicí a vyžadují trpělivost pro výhru na trhu. Ale co zajímá mě je to, že jejich růst je založen na určité události / komoditě. Například ropa Saúdské Arábie nebo plyn Kataru zajistí maximální výnosy. Pokud jsou tyto základní odvětví zasaženy, nejsou ostatní sektory schopné ekonomiku udržet. V takovémto scénáři má smysl investovat do společností, které mají silné mezinárodní zastoupení (i když globální perspektiva je slabá), nebo investovat do domácích růstových společností? Rachit, Indie

Odpověď: Ve skutečnosti pro nás v současnosti nejsou nejzajímavějšími investičními příležitostmi hraničních trhů nezbytně pouze komoditní společnosti, ale také banky a telekomunikace. Velké procento populace v těchto zemích ještě nevlastní bankovní účty, takže růstový potenciál je podle našeho názoru obrovský. Revoluce v bezdrátové komunikaci zasáhla tyto země ohromnou silou a poptávka po mobilních telefonech a jejich službách vzrůstá v rychlém tempu.
 
Pokud máte otázku na Dr. Marka Mobia, můžete jej zkusit kontaktovat osobně prostřednictvím Twitteru, nebo jeho blogu. Pro osobní setkání s našimi odborníky neváhejte využít kontaktu zde.

 

Mohlo by vás také zajímat: Proč se v otázce investic vyplatí věřit profesionálům

                                        Mark Mobius: Proč jsem spustil fond Afrika

                                        Význam aktivní správy portfolia našich klientů


Přečtěte si i další zajímavé články na našem webu v sekci Novinky.
Pokud si přejete být stále v obraze, následujte nás na Facebooku prostřednictvím ikony „líbí se mi“.

 

Autor: Ing. Lenka Jachanová

 

Zdroj: https://mobius.blog.franklintempleton.com/2012/12/27/readers-questions-answered-2/

 

Napiště příspěvek do diskuze pod článkem...

Diskusní téma: Dr. Mark Mobius zodpovídá otázky ohledně investování do rozvíjejících se trhů

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek