Fondy fondů a jejich výhody

17.05.2014 16:25

Investování do podílových fondů je něco, jako najmout si někoho, kdo vám opraví brzdy na autě. Jistě, mohli byste si udělat průzkum, koupit nářadí a opravit auto sami (a mnoho lidí to tak dělá), ale často je nejen jednodušší, ale také bezpečnější nechat vyřešit problém profesionála. Autoservis a podílové fondy vás mohou stát trochu více na poplatcích, ale není nic špatného připlatit si za klid duše. Podílové fondy obvykle umožňují investorům vyhnout se nejasnému a matoucímu světu akcií.


Fond fondů je investiční produkt sestavený z různých fondů - v podstatě podílový fond pro investiční fondy. Jsou často využívány investory, kteří mají menší finanční možnosti, omezenou schopnost diverzifikovat v aréně investičních fondů, nebo kteří nemají zkušenosti s touto třídou aktiv.

Jednotlivé investiční fondy se často zaměřují na konkrétní strategii či segmentu trhu, vázané návratností jednotlivých oblastí. Fondy fondů jsou naopak jakousi nádrží s penězi investorů, za něž jsou nakupovány jednotlivé fondy a tím pádem je investor držitel několika fondů s různými strategiemi a zaměřeními. Fond fondů poskytuje okamžitou diverzifikaci při rozdělení do jednotlivých podílových fondů a příležitost ke snížení rizika, které může vzniknout investováním u jediného správce fondu.


S Fondy fondů mohou investoři s omezeným kapitálem získat přístup k množství výnosů z různých fondů jedinou investicí, a dosahují okamžité dvojí diverzifikace. Je také více konzervativní a poskytuje větší stabilitu (tj. menší výkyvy) a přináší návratnost investice v širším rozsahu ohraničených odvětví a zaměření a taktéž nižší riziko, které vzniká při výběru jedné osoby jako správce fondu. Fond fondů poskytuje řadu profesionálních manažerů v jediné investici.

 

Dobrým příkladem takovéhoto typu fondu je bezesporu Evolution Value Fund, který jde ještě dále ve směru rozdělení portfolia svých fondů na konzervativnější a agresivnější, prostřednicvím Evolution Value Classic a Evolution Value Dynamic Fund. Pro více inforamcí o vašich možnostech investování do tohoto nebo jakéhokoliv typu fondu nás neváhejte kontaktovat zde.

 

Ing. Lenka Jachanová

 

Mohlo by Vás také zajímat:

Jak spravovat osobní finance

Význam aktivní správy porfolia našich klientů

Franklin Templeton byl zvolen již potřetí v řadě fondovou společností roku

Výkonnost fondů

Proč investovat do fondů? Rizika a výhody

Proč se v otázce investic vyplatí věřit profesionálům

50 pravd o investování podle Wall Street

Navštivte stránky prostřednictvím Facebooku.