Investiční riziko v průběhu života

04.04.2014 13:50

Je to klasická finanční hádanka: jak vyvážit rizika a výnosy. Pro období vysoké volatility a nízké úrokové sazby, má eso mezi finančními poradci, Jeff Rose, zakladatel Aliance Wealth Management v Carbondale , Illinois, a také zakladatel webové stránky Good Financial Cents, některé dobré postřehy.


Riziko se nachází v jádru všech investic . Tato skutečnost, kterou je potřeba si uvědomit, mi připomíná mé myšlenky ve chvíli, kdy jsem poprvé stál na vrcholu nejvyššího skokanského můstku u centrálního plaveckém bazénu. Byl jsem nervózní. Nikdy předtím jsem si neuvědomil, jak velký strach z výšek můžu mít. Mnozí, kteří nikdy předtím neinvestovali, mají stejné myšlenky plné obav.

S rostoucími životními náklady je nezbytné, aby člověk investoval, pokud možno s nejnižším možným rizikem a generoval nejvyšší možné výnosy.

Vysoká míra návratnosti vašich investic je skvělá věc, protože nemusíte investovat tolik kapitálu, abyste dosáhli svých investičních cílů. Čím vyšší výnos požadujete, tím větší riziko musíte podstoupit.

Jak se blížíte odchodu do důchodu, nebo ve chvíli, kdy váš potomek končí střední školu a chystá se na příjímací zkoušky na vysokou, vaše chuť k riziku klesá velmi strmě. V tomto období si prostě nemůžeme dovolit zaznamenat propad na trhu krátce před časem, kdy budeme muset začít stahovat prostředky z investičních účtů, ať už pro odchod do důchodu nebo pro vysokoškolské účty.

Místo toho se budete muset přeorientovat na investice s nízkým rizikem. Tyto typy investic generují nižší výnos, protože nepředstavují velké riziko, ale toho jste si vědomi. Jakmile přijde čas čerpat investice, je ochrana kapitálu důležitější, než astronomický růst investice. Musíte si být jisti, že váš účet nepoklesne o 25% za rok a nepřekazí se tím vaše investiční cíle.

Někteří lidé se celoživotně obávají divokých výkyvů akciového trhu, a proto se raději spokojí se spořicími účty, stavebním spořením nebo státními dluhopisy. To je z dlouhodobého pohledu prohraný boj s inflací. Druhým protipólem jsou riskantní investice, tzv. „sázky na jednu kartu“. Lidé mohou být informovaní, mít aktuální ekonomické informace a jsou ochotni jít za vysokým výnosem a podstoupit vysoké riziko ztráty investice.


V současné době může být dobrým příkladem bažení investorů po riskantních sázkách do ruských akcií, které jsou momentálně silně podhodnocené. „Hodnota padesátky firem v hlavním ruském akciovém indexu MICEX se během pouhých tří dnů na počátku března snížila o 58 miliard dolarů. Jen pro srovnání – je to o sedm miliard dolarů více, než kolik utratilo Rusko za přípravu zimní olympiády v Soči. Podle Wall Street Jourlan jen zřídka vidíme tak nízko ohodnocené trhy, jako je ten řecký nebo ruský. Ne každý je ale ohledně ruského akciového trhu optimistou. Podle stratéga banky JPMorgan Chase, Adriana Mowata budou mít propad rublu a vyšší inflace za následek útlum domácí poptávky a investic, což ublíží ruským firmám.“

 Dovedeme si tedy představit, jak riziko stoupá při investování do ekonomiky regionu, státu, nebo dokonce jedné firmy. Diverzifikace zde hraje důležitou roli při snižování rizika investování tím, že se nespoléhá na jediný produkt, nýbrž rozděluje své aktivity do různých oblastí, svá aktiva do různých firem, měn a podobně - rozložení například investic, (investičních či výrobních) aktivit apod.

Touto filozofií se řídí i střešní fondy společnosti Franklin Templeton. Sir John Templeton - zakladatel organizace Templeton - je považován za jednoho z nejmoudřejších a nejrespektovanějších investorů světa. Časopis Forbes ho popsal jako "děkana globálního investování" a "jednoho z nejúspěšnějších manažerů financí v historii".

Investice  do podílových fondů obvykle zahrnuje množství různých cenných papírů. Diverzifikované portfolio akciového fondu znamená, že fond drží akcie, které reprezentují různé společnosti, různé odvětví a někdy i různé národnosti. Diverzifikace může pomoci při snížení finančního rizika spojeného s investováním. Pokud se hodnota jedné investice v portfoliu sníží, hodnota další se může zvýšit. 

Ještě větší míru diferzifikace nabízí tzv. střešní fondy, které umožňují diverzifokovat i napříč různými investičními společnostmi a směřují investice do nejvýkonnějších podílových fondů díky aktivní správě portfolia, jako je například tomu u Evolution Value Funds.


Existuje velké množství investiční fondů s širokou škálou investičních cílů zastřešujících různé potřeby a cíle investora. Chcete-li se dozvědět více o vašich možnostech investování a chcete-li se poradit, jaká možnost by byla pro vás vhodná, neváhejte se na nás obrátit. Konzultaci si můžete vyřídit zde.

 

Ing. Lenka Jachanova

 

Zdroje:

www.forbes.com

byznys.ihned.cz

www.franklintempleton.cz

 

Mohlo by Vás také zajímat:

Jak spravovat osobní finance

Význam aktivní správy porfolia našich klientů

Franklin Templeton byl zvolen již potřetí v řadě fondovou společností roku

Výkonnost fondů

Proč investovat do fondů? Rizika a výhody

Proč se v otázce investic vyplatí věřit profesionálům