Mark Mobius a jeho investiční strategie: Následovat instinkt… a davy?

12.05.2013 19:53

Mark Mobius: Jsem zastáncem myšlení do budoucna a vytváření předpokladů, ale zjistil jsem, že není lepší cesty, jak degradovat svůj prožitek z cestování a pošlapat svůj investiční úspěch, než mít předsudky.

 

Jak bylo řečeno, i já se stal obětí (neopodstatněných) předpokladů či předsudků. Když jsem nedávno se svým týmem a cestoval do republiky Botswana, očekával jsem, abych byl upřímný, chátrající infrastrukturu a celkově depresivní podmínky, jaké lze vidět v některých subsaharských afrických zemích. Skutečnost nicméně byla docela překvapivá. Když jsme přistáli v hlavním městě Gaborone, zjistili jsme, že nedávno zrekonstruované letiště má nejlepší předpoklady k vytvoření příjemné, efektivní a celkově pozitivní atmosféry pro přijíždějící cestovatele.

 

 

Tato zkušenost předcházela celé řadě příjemných aspektů, které se objevily, včetně neočekávaných příležitostí v nových odvětvích, které je možno v budoucnu prozkoumat.  Kromě nového, moderního a efektivního letiště, jsme si všímali výstaveb množství nových kanceláří a bytových domů, prvotřídních silnic a nabyli jsme dojmu obecně světlých vyhlídek pro tuto oblast.

 

Díky přední pozici na žebříčku světových vývozců diamantů, byla jejich těžba hlavní hnací silou ekonomiky Botswany. Od získání nezávislosti v roce 1966 se Botswaně podařilo transformovat se z jedné z nejchudších zemí světa do země s jedním z nejrychlejších temp růstu, ruku v ruce s růstem střední třídy. Mezinárodní měnový fond odhadl růst HDP Botswany v roce 2013 ve výši 4,1%.

 

S jedním ze stabilnějších a progresivnějších režimů v Africe má Botswana různorodou globální základnu pro vývoz a navzdory některým sociálním problémům, je podle našeho názoru úspěšnou africkou zemí. Dozvěděli jsme se, jak tamní lídři diverzifikovali hospodářství díky cestovnímu ruchu a iniciativám, jako je zavedení call center a středisek pro zpracování.

 

Cílem naší cesty bylo navštívit podnik, který podle našich záznamů vypadal jako atraktivní potenciální investice. Vedení předvedlo působivou prezentaci, obhajujíc své produkty s nadšením. Ale později jsem si v místním supermarketu všiml, že zboží této společnosti bylo zaskládáno na nejvzdálenějších koutech v prodejně, kde bylo pro zákazníky obtížně viditelné. To v nás vyvolalo pár velkých otazníků a snahu sondovat hlouběji do růstového potenciálu společnosti. Celá zkušenost byla dobrou připomínkou, že někdy je dobré dívat se na věci nejen tak, jak vám říkají jiní, ale nahlédnout i pod pokličku.

 

Po první návštěvě Botswany jsem měl pocit, že se země sice zdá být dobrým místem pro růst potenciální investice, ale ne tak pravděpodobně pro jednotlivé společnosti, které jsme původně přišli prozkoumat. Potvrdilo to důvod mého tak častého cestování: investiční intuice a pozorování a analýza na místě je nejsilnější kombinací.

 

Jiným případem ke zmínce je skutečnost, že pokud se v nějaké zemi neocitnu alespoň jednou v dopravní zácpě, je to pro mě příslib růstového potenciálu země. Ptáte se proč? Když je ekonomika na vzestupu, dopravní zácpy jsou častým jevem, protože infrastruktura nemůže dostatečně rychle držet krok s tempem růstu. Počet kamionů na silnicích může být také důležitým ukazatelem poptávky po zboží a službách, proudících dovnitř a ven ze země.

 

Někdy, když je provoz příliš velký a ucpe silnici, musíte použít jinou cestu. Následování stejné cesty, po které se vydávají ostatní, může zastavit váš vývoj k dosažení vytyčených investičních cílů. Zakladatel Templetonu, sir John Templeton, podporoval myšlenku nenásledovat většinu. Jeden z jeho slavných citací „proti proudu“ je: "Nakupovat, když ostatní sklíčeně prodávají a prodávat, když ostatní vášnivě nakupují, vyžaduje velkou dávku odvahy a navrací nejvyšší konečné odměny.“

 

V oblasti behaviorálního finančnictví je následování davu nazýváno "pasením se".  Mnozí z nás mají tendenci věřit, že kolektivní moudrost davu je lepší, než naše vlastní individuální nápady, ale mentalita „stáda“ nám může zabránit v dosažení našich investičních cílů. Někdy stačí prostě důvěřovat své vlastní intuici.

 

Zde je dobré video na toto téma, které ukazuje zábavnou formou nástrahy davového myšlení.
 

Poučením pro vás, investory, je to, co se já a můj tým neustále se snažíme dělat – mějte mysl otevřenou, věřte své intuici a pokuste se vyhnout se davům jak na ulicích, tak na akciových trzích!

 

Ohledně investování do světových ekonomik i v malých částkách nás neváhejte kontaktovat zde.

 

Zdroj: mobius.blog.franklintempleton.com

Překlad: Ing. Lenka Jachanová

 

Mohlo by Vás zajímat:

Mark Mobius: Proč jsem spustil fond Afrika

Proč se v otázce investic vyplatí věřit profesionálům

Dr. Mark Mobius zodpovídá na otázky ohledně investování do rozvíjejících se trhů

Thajsko: země plná úsměvů

Investice do Afriky: mylné představy a realita

Dr. Mark Mobius: Jako optimista máte vždy lepší pozici

 

Diskusní téma: Investiční strategie: Následovat instinkt… a davy?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek