Jak vydělat 6 miliónů na akciovém trhu

15.09.2014 20:49

Pro většinu lidí zní 6 000 000 Kč jako hodně peněz. Koneckonců, průměrná čistá roční mzda se v České republice pohybuje kolem 240 000 Kč. Za takovýchto okolností si průměrný Čech vydělá 6 000 000 korun za 25 let. Životní náklady rostou mnohem rychleji než mzdy a je nepravděpodobné, že typický pracovník by mohl ušetřit 6 000 000 Kč v průběhu své kariéry.

Naštěstí akcie a podílové fondy nabízejí možnost, jak mohou lidé snadno pěstovat své úspory. Pokud jste schopni ušetřit několik tisíc korun měsíčně, měli byste být schopni  vydělat  6 000 000 korun tím, že budete pravidelně investovat na akciovém trhu nebo do určitých podílových fondů. Nicméně, tento typ výkonu není zaručen. Lidé, kteří se stali až příliš sebejistými,  mohou udělat špatná rozhodnutí a zhatit tak své plány na klidný odchod do důchodu. Kromě toho klasický periodický hospodářský pokles může způsobit, že méně zkušení investoři propadnou panice a prodají své akciové podíly ve fázi poklesu trhu. I když by se mohlo zdát, že takovýto krok je obezřetný vůči naspořeným penězům, může to naopak zastavit, nebo dokonce zvrátit růst úspor.  Peněžní hodnota investovaná do akcií, dluhopisů a majetku bude v čase růst, ale také ztrácet na hodnotě, avšak hodnota vaší investice nanejvýš pravděpodobně vzroste v průběhu času, pokud budete investovat  na dobu alespoň několika let. Dlouhodobý investor s pevnými nervy může být schopen přečkat jakýkoliv pád trhu, aniž by hodnota jeho konečné investice byla ovlivněna. Naopak využívá Cost-average efektu a z poklesu těží.

 

Pokud chcete vydělat  6 000 000 Kč investováním do akcií a podílových fondů, aniž byste změnili svůj životní styl, budete muset pamatovat na několik věcí. Za prvé, budete si muset nastavit "růstový cíl", který nastiňuje částku, o kterou chcete, aby váš majetek vzrostl každým rokem. Pokud to myslíte se spořením vážně a chcete vydělat  6 milionů na akciovém trhu v průběhu svého pracovního života, budete muset být v dosažení tohoto cíle poměrně agresivní. Většina finančních odborníků doporučuje usilovat o meziroční růst investic ve výši alespoň 8 - 10 procent.

 

Za druhé, budete muset investovat alespoň 15 procent svých měsíčních příjmů. Pokud si vyděláte 20 000 Kč měsíčně, musí to činit alespoň 3 000 Kč. A konečně za třetí, budete muset začít investovat v mladém věku. Podle odborníků, lidé, kteří začnou investovat do svých třiceti let věku, mají několikanásobně větší pravděpodobnost, že vydělají 6 milionů Kč na akciovém trhu, než přijde čas odchodu do důchodu.

 

Tak tedy, pokud budete investovat částku 3 000 Kč měsíčně na akciovém trhu po dobu 30 let, máte velkou šanci vydělat více než 6 500 000 pro klidný odchod do důchodu.

 

Ing. Lenka Jachanová

 

Existuje velké množství investiční fondů s širokou škálou investičních cílů zastřešujících různé potřeby a cíle investora. Chcete-li se dozvědět více o vašich možnostech investování a chcete-li se poradit, jaká možnost by byla pro vás vhodná, neváhejte se na nás obrátit. Konzultaci si můžete sjednat zde.

 

Přidejte se na náš Facebook