Jak vydělat na krizi: Cost average effect – Efekt průměrných nákladů

07.11.2012 16:59

 

"Cost average effect", což znamená Efekt průměrných nákladů, je největším argumentem proč spořit v pravidelných úložkách: Investoři, kteří investují měsíčně stejnou částku, kupují při poklesu akcií více podílů za nižší cenu.



Výhody pravidelných úložek

Každý, kdo investuje pravidelně určitou částku peněz, nemusí řešit, v jakém období se do investování pouští, zda při poklesu, nebo při růstu, a ani nemusí hlídat vývoj akcií v den, kdy chce částku vložit.

Není třeba bát se nestability cen: za nízké ceny nakupuje větší podíl akcií, při růstu cen již tento větší objem podílu vlastní a na vyšších cenách vydělává.  Průměrná cena podílu je pak nižší, než průměrná cena podílů bez propadů na trhu. Čím více cena kolísá, tím je účinek na akcii větší.

Odborníci se shodují v názoru, že plán pravidelných úložek, které nemusí být příliš vysoké, vede k vyšší výnosovosti, než jednorázové investice, a také má nižší riziko.

 
Pravidelné úložky – výnosy z kolísání kurzů


Matematicky je prokázáno, že během dlouhého období je riziko pravidelně investovaných úložek mnohem nižší, než je tomu u jednorázových. U spoření je vždy výhodnější si koupit větší množství akcií, čímž se sníží jejich původní ceny. Tak například, kdo od počátku roku 2008 investoval každý měsíc fixní částky v DAX (německý akciový index), ztratil mnohem méně, než ten, kdo si celou sumu objemu investic uložil jednorázově na začátku roku 2008.


 Zdroj: https://www.investor-verlag.de
 

Samozřejmě platí, že čím déle takto investujeme, tím déle efektu průměrných cen využíváme. V případě akciových fondů je vhodné kalkulovat s investičním horizontem delším než 7 let.


Hospodárnost

Hospodárnost spočívá v úspoře současně dostupných prostředků pro pozdější použití. Časté jsou akumulace finančních prostředků za delší časové období, které jsou použity pro nákup velkého objemu podílů. Mnozí lidé nevědí, jak lépe investovat své peníze. Věří v tomto případě především konzultantům bank. Více než na spokojenosti zákazníka jim ale více zálež na tom, jak prodávat produkty jejich vlastního podnikání a na výše provize z toho plynoucí – výnosům z objemu transakce. To vede mimo jiné k prohlubování obecné nevědomosti mezi investory.

Tajemství finančního úspěchu nezávisí na štěstí, ale je kompletně založeno na porozumění procesu.

Nejbohatší muž všech dob John D. Rockefeller, prohlásil: "Je lepší jednu hodinu o penězích přemýšlet, než za ně jednu hodinu pracovat“


 
Význam budování vlastního majetku


Žijeme v dobách klesajících úrokových sazeb, zvyšování daní, volatility na akciových trzích, rostoucí nezaměstnanosti, snižování důchodů a zvyšování míry inflace. V souvislosti s touto nepříznivou situaci se jakákoliv chyba může stát fatální.


Ukážeme vám, jak používat svůj vlastní kapitál pro tvorbu dlouhodobých bezpečných aktiv.

Je to tak prosté, že se pak budete ptát sami sebe, proč jste nezačali kontrolovat svou finanční budoucnost a nezačali být nezávislí mnohem dříve. Bohužel, není možné vrátit čas zpět. Hlavní věcí je nyní využít výhod z daných možností.

 

O možnostech vytvoření plánu pravidelných uložek do otevřených podílových fondů se dozvíte zde.

Ing. Lenka Jachanová

 

Napiště příspěvek do diskuze pod článkem...

Diskusní téma: Jak vydělat na krizi: Cost average effect – Efekt průměrných nákladů

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek