Podílové fondy vs. obchodování na burze

16.07.2013 21:22

Podílové fondy nejsou sice tak přitažlivé, jako jiné investice, ale pro většinu lidí jsou nejlepší cestou k dosažení finančních cílů. To proto, že podílové fondy jsou profesionálně řízeny a nabízejí diverzifikaci, které nemůžete dosáhnout, pokud si kupujete jednotlivé akcie.

V prvé řadě je potřeba vzít v úvahu správu naší investice. Když si investujeme do fondu, je to forma kolektivního investování, kdy jsou naše peníze v objemu fondu společně s velkým kvantem peněz mnoha jiných lidí. Úkolem správce fondu je rozhodnout, které akcie koupit, které prodat a držet, což není v silách normálního zaměstnaného člověka, který se stará o běžné každodenní záležitosti. Dennodenně zkoumají správci fondů a jejich tým analytiků společnosti, ve kterých je kapitál zainvestován, aby zjistili, zda splňují jejich kritéria pro zařazení do portfolia cenných papírů.

Správci fondů tráví hodně času navštěvováním těchto společností a neustálou analýzou dat i přímým pozorování v terénu. Jistě, můžete si přečíst výzkumné zprávy o firmě, ale sledováním vedení společnosti face-to-face, mohou správci fondů získat mnohem lepší představu o tom, jak společnost funguje a jaké výhody skýtá oproti konkurentům. Správci fondů také navštěvují navzájem konkurenční společnosti. Navíc manažeři dělají i to, co je známé jako "kanál kontroly", což znamená, že se sledují prodejny i zákazníky dané společnosti.

Další výhodou vlastnit podílové fondy oproti jednotlivým akciím je diverzifikace, které nedosáhnete, pokud budete investovat do malého počtu cenných papírů. Například, pokud máte 200 000 Kč na investici, můžete si koupit dejme tomu 100 akcí celkem pěti společností. Když budete investovat do podílového fondu, můžete vlastnit 50-100 společností, takže pokud akcie jedné spadnou, celý fond to ovlivní jen nepatrně. Management fondu zajišťuje, že fond není příliš silně ovlivňován jednou akcií a dokonce ani odvětvím.

To znamená, že manažeři fondů musejí umět uhlídat vše, co si „navařili“. Analyzují koeficienty společností, které fond vlastní a sledují, jak se akcie na trhu pohybují.

Většina individuálních investorů neoplývá takovými dovednosti a časem, sledovat a zkoumat každý podnik, jak to profesionální správci fondu dělají každý den. Správci fondů jsou vyškoleni, aby dodržovali přísnou disciplínu akciových trhů a byli hlavně nestranní a finančně a emocionálně nezainteresovaní na společnostech, patřících do portfolia. Jednoduše profesionálové, ať už ve sportu nebo ve světě investic většinou amatéry s přehledem porazí.

Další výhodou podílových fondů je, že investoři neobchodují s nakoupenými podílovými fondy tak často, jak je tomu u komoditních akcií, což pomáhá vytvářet větší zisk v průběhu času a to navíc i díky jevu, známému jako Cost-Average Effect.

Jistě, podílové fondy nemají takový šmrnc a přitažlivost, jako okamžité výnosy z komoditních akcií přímo z žáru burzy. Pokud však hledáte adrenalin z hazardu, jeďte raději do Las Vegas. Pokud ale chcete akumulovat skutečné peníze pro svůj odchod do důchodu a plnění dalších životních cílů, podílové fondy jsou bezpečnější sázka.

 

Existuje velké množství investiční fondů s širokou škálou investičních cílů zastřešujících různé potřeby a cíle investora. Chcete-li se dozvědět více, kontaktujte nás zde, pro více informací o vašich možnostech investování.

 

Ing. Lenka Jachanová

 

Mohlo by Vás také zajímat:

Jak spravovat osobní finance

Význam aktivní správy porfolia našich klientů

Franklin Templeton byl zvolen již potřetí v řadě fondovou společností roku

Výkonnost fondů

Proč investovat do fondů? Rizika a výhody

 

Přidejte se na náš Facebook