Pravidla investování pro zajištění budoucí stability a klidného důchodu

03.04.2013 21:07

 

V podstatě existují dvě jednoduchá a neúprosná pravidla, která musíme vzít v úvahu, pokud chceme úspěšně investovat a mít spokojený důchod. První předpoklad je přiznat si, že jednoho dne budeme prostě chudší, než jsme nyní. Druhým je, že inflace znehodnotí naše úspory.

 


Výhody investic pro budoucí zajištění

Při zamyšlením nad výhodami, která plynou z dlouhodobého investování nám přijde na mysl jeden z paradoxů životního pojištění: „My platíme sázku na to, že můžeme umřít. Pojišťovny sází, že budeme žít. A my doufáme, že vyhrají.“

V případě dlouhodobého investování doufáme, že s přibývajícím věkem budeme bohatší a bohatší naproti statistikám, které říkají opak.

Zvolíme bezpečnou nebo riskantní cestu?

Obecně platí, že jsou dva druhy investic, které nám přinesou budoucí výnos. Bezpečné investice, které mají nižší výkonnost (úrok) a riskantnější investice, které mají vysoký výnos, ale mohou poklesnout v hodnotě. Nejbezpečnější investice, kterými jsou kvalitní dluhopisy, nevykazují tak vysoký výnos. To znamená, že konzervativní investoři platí „daň“ z reálného růstu ekonomiky.

Jak spoříte na důchod vy?

 

Co se týče spoření na důchod, může někdo namítnout, že nejbezpečnějším způsobem je mít peníze na spořícím účtu, neinvestovat je a tudíž nebýt vystaven riziku. Nesmíme ale opomenout inflaci. Může zaznít námitka, že inflace není tak důležitá, protože ruku v ruce se zvyšující se inflací jde i zvyšování mezd a to ve stejné míře. Pokud ale větší hotovost uložíme na dvacet let, všechno je náhle jinak. Na inflaci a reálné kupní síle peněz opravdu záleží. Zatímco inflace nám tento obnos neúprosně ukrajuje a žádný účet nám není schopen svým výnosem pokrýt ani tuto inflaci, vystavujeme se tím většímu riziku, než je pokles investic. V případě pravidelné investice navíc na poklesu vyděláváme díky cost-average-efektu, který je při vývoji ekonomiky skloňován snad ve všech pádech.

Reálnou kupní silou peněz se rozumí rozdíl mezi tím, co si za stejný obnos peněz koupíme dnes a tím, co si za něj koupíme za rok a můžeme ji zjistit tak, že naspořenou částku očistíme o míru inflace. (Pro budoucí hodnotu peněz ůžeme využít Pravidlo 72.)

Právě teď se spoření u společností zapojených do druhého pilíře důchodové reformy pohybuje pod mírou inflace. Pokud míra inflace ještě vzroste, pravděpodobně se „zaručeným procentem důchodového spoření“ uvíznete hluboko pod mírou inflace pro nadcházející období. A jaký je konečný výsledek? Tyto bezpečné a garantované investice znehodnocují vaše peníze.

 

Ing. Lenka Jachanová

 

O možnostech přímého investování do otevřených podílových fondů se s námi můžete poradit zde.

 

Mohlo by Vás zajímat: Výkonnost investičních fondů za rok 2012

                                 Jak spravovat osobní finance

                                 Proč se v otázce investic vyplatí věřit profesionálům

 

Přečtěte si i další zajímavé články na našem webu v sekci Novinky.


Pokud si přejete být stále v obraze, následujte nás na Facebooku prostřednictvím ikony „líbí se mi“.


 

 

Diskusní téma: Pravidla investování pro zajištění budoucí stability a klidného důchodu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek