Proč klesá obliba stavebního spoření?

03.12.2015 21:42

Stavební spořitelny letos uzavřely skoro o čtvrtinu méně nových smluv než loni. Průměrná cílová částka spoření se ovšem zvýšila, a to na 370 000 Kč, což je meziročně o 38 000 Kč více. Počet nově uzavřených smluv klesá nepřetržitě od roku 2003.



Klesá tedy počet nových smluv a zároveň narůstá jejich cílová částka. Souvislost těchto jevů hledejme hlavně v tom, že stavební spořitelny dlouhodobě snižují garantovaný úrok, který dostává investor, který stavebního spoření využívá. Dříve to byly 3 procenta, postupně se výnos snížil na 2 procenta, nyní je to pouze kolem 1 procenta ročního výnosu. K tomu přidejme neustále se snižující státní podporu a ve výsledku máme nižší zájem o stavební spoření jako takové.

 

Nabízí se otázka, zda může tedy za těchto podmínek být dnes stavební spoření ještě vůbec pro někoho výhodné. Dejme tomu, že stavební spoření může být stále výhodné pro drobného investora, který chce spořit měsíčně v řádu sto korun. Má zde garantovaný výnos, i když pouze 1 procento a má garantovanou státní podporu, pokud ji nečerpá už jinde, takže pro člověka, který si chce spořit řekněme kolem 500 Kč měsíčně je to stále výhodný produkt, protože tento člověk v současnosti jinou alternativu nemá. Na druhou stranu kolik takových lidí může být?

 

Logicky, když se podíváme na to, kolik dnes průměrná domácnost spoří, tak je to výrazně více, než 500 Kč. Pokud si vezmeme průměrného občana, který spoří řekněme 1200 nebo 1500 Kč měsíčně, tak zde mámena výběr několik lepších alternativ. Máme otevřené podílové fondy, termínované vklady, případně i spořící účty, protože i právě na těchto spořících účtech je větší úrok, než jak je tomu u stavebního spoření.

 

V České republice jsou zatím nejhojněji využívány spořící účty, protože spořící účet se chová stejně, jako běžný účet, což znamená, že prostředky tam mohou být kdykoliv vloženy a kdykoliv také vybrány. Když k tomu banka dá úrokovou sazbu řekněme 1,2 – 1,3 procenta ročně, tak to může být výhodné právě z hlediska likvidity, pokud si zde lidé peníze ponechají jen na velmi krátkou dobu. Pokud si ale člověk chce své prostředky ukládat na delší dobu, pak je třeba vybírat podílové fondy, ať už konzervativnější, nebo dynamičtější, protože zde je možno vydělat více než 2 – 3 procenta ročně.

 

Konzervativnější fondy pro investování ve středně dlouhém časovém horizontu do pěti let, což jsou dluhopisové fondy, dokáží vydělat i 6 procent ročně. Na druhé straně dlouhodobé investice nad pět let do akciových fondů často překračují osmiprocentní hranici výnosu. Z hlediska řízení a výnosů jsou na tom nejlépe tzv. Fondy fondů, což jsou fondy, které nenakupují přímo akcie ani dluhopisy, ale nakupují rovnou celé fondy. Ve všech případech dosáhnete vyššího zisku, jako na běžných termínovaných vkladech. Fondy jsou ze střednědobého a dlouhodobého hlediska zpravidla výnosnější alternativou, než je tomu u klasických spořících produktů.

 

Četnost spoření do otevřených podílových fondů meziročně už několik let za sebou stoupá o desítky procent. Nyní je to zhruba 25 – 28 procent a je vidět, že finanční gramotnost obyvatelstva se zlepšuje, nicméně když vezmeme v potaz, kolik desítek miliard Kč je stále uloženo právě na spořících účtech, tak zjistíme, že stále převažuje tento typ produktu.

 

A jak na celý problém s poklesem popularity stavebního spoření reagují spořitelny?  Na první pohled by se mohlo zdát, že se kvůli tomu dostávají do potíží, nicméně stavební spořitelny mají právě opačný problém. Stavební spořitelny měly spoustu peněz, které byly uloženy klienty, kde stavební spořitelny garantovaly právě 2 nebo 3 procenta výnosu ročně, ale zároveň nebyly schopny tyto peníze na té druhé straně půjčit klientům na rekonstrukce nebo nákupy bydlení. Takže se stavební spořitelny dostávaly do paradoxní situace, kdy měly příliš mnoho prostředků, které je stály nemalé úroky, které byly garantovány a nedokázaly toto peníze rozumně umístit a tím pádem na nich vydělat. Takže je možné říci, že některé stavební spořitelny naopak uvítaly odliv peněz právě i ze starších smluv, protože jim to snižuje nutnost vyplácet klientům peníze ve vyšších částkách v situaci, kdy nejsou schopny úvěry poskytovat tak rychle, jako třeba hypoteční banky.

 

Pokud jste v situaci, kdy zvažujete jaký typ spoření je nejvýhodnější právě pro Vás, neváhejte využít odborné konzultace. Rádi Vám pomůžeme při výběru vhodné investiční strategie přímo na míru. Stačí si domluvit nezávaznou bezplatnou kozultaci zde.

 

Ing. Lenka Jachanová

 

Přidejte se na náš Facebook

 

Mohlo by Vás také zajímat:

Aspekty investování do podílových fondů

Jak si vybrat vhodný podílový fond