Proč otálení zabíjí vaše investice

22.09.2015 16:43

Odkládání počátku investování na později není správná myšlenka. „Tak počkám, až se trh zotaví, nebo dokud nedostanu přidáno.“ Mezitím nám drahocenný čas protéká mezi prsty. Otálení je tichý a pomalý zabiják úspor. Každý, kdo odkládá věci, čekává samozřejmě do poslední chvíle se splněním povinností ze svého seznamu úkolů. Vzato do extrému, tento směr rozmělňuje vaše dlouhodobé finanční plány.

 

Zde je příklad. Minulý rok jsme měli na pořadu dne otázku, zda odstranit kaštan z našeho dvorku. Hlavně na podzim z něj opadávají plody, které překáží, jsou ostré a hnijí.  Unaveni hrabáním a zakopáváním o kaštany a kořeny jsme si nechali udělat odhad na vytrhnutí stromu. Cena byla příliš vysoká, tak jsme to odložili.

Nyní o rok později jsme se rozhodli říci stromu nadobro sbohem, přičemž podle posledních odhadů byla cena za odstranění mnohem vyšší, což je náš trest za čekání.

Tento příběh se vztahuje také na finanční plánování – platí pro mnoho finančních situací, ale především pro spoření na důchod. Zlatá léta, jak se říká, děsí některé až k nečinnosti a otálení.
 

Jeden z pěti lidí v aktivním věku počítají, že odchod do důchodu vyžaduje úsporu 20 až 29 procent příjmů a 23 procent lidí si myslí, že úspory na důchod by se měly rovnat skoro třetině ročního příjmu. Jen 46 procent lidí přitom počítá úspory do důchodu.

Nechcete se dnes zabývat něčím, co můžete odložit na zítřek, obzvlášť, pokud vás to, s čím se musíte vypořádat, děsí nebo mate? Jaká je tedy skutečná cena za čekání?

 

Pokud jste si někdy zkoušeli propočítat a naplánovat vaši potřebu do důchodu, pravděpodobně víte, co se stane, pokud začnete se spořením na důchod ve věku 25 let ve srovnání s tím, když čekáte a začnete spořit až v pozdějším věku. Podívejme se na příklad. (Aby to bylo fér, použijeme průměrné výnosnosti 12 % v průběhu let, přičemž na trhu není nikdy trvale průměr, ale tento příklad nám pomůže určit cenu za čekání. Předpoklad 12 % roční výkonnosti je založen na historické průměrné výkonnosti amerického akciového indexu SP 500, po většinu z uplynulých 60 let.)

 

Tři investoři různého věku si otevírají investiční účet. Aby dosáhli 10 milionů Kč pro svůj odchod do důchodu v 65 letech, potřebuje k tomu každý jinou částku. Ve 25 letech by nám stačilo investovat pouze 107 460 Kč, ve 35 letech cca 333 780 Kč a ve 45 letech 1 036 660 Kč.

 

 

Pokud nemá člověk po ruce vyšší částku peněz, které by se mohl takto vzdát ve prospěch investice, je možno začít investovat menší částky pravidelně.

Petr, 25 let. Řekněme, že první investor si začíná ukládat částku 2 000 Kč měsíčně ve svých 25. letech a bude tak činit po dobu 7 let až do svých 32. let, poté investovat přestane a nechá peníze až do svých 65 let pouze ležet a pracovat při stejných průměrných 12% ročně. Na odchod do důchodu pak má částku více než 11 mil. Kč a zainvestoval postupně přitom jen částku 168 000 Kč.

Jan, 32. let. Druhý investor svůj důchodový plán odkládá a začně investovat na odchod do důchodu až ve svých 32. letech, tam kde první investor skončil. Investuje také investovat pouze 2 000 Kč měsíčně, ale investuje po dvounásobně dlouhou dobu 14 let a pak do svých 65. let nechává peníze také pracovat. Na odchod do důchodu má ale pouze necelých 7,5 mil. Kč při dvojnásobně vyšší investované částce. Aby dohonil svého kolegu, musel by částku 2000 Kč ukládat až do svých 66. let a stálo by ho to celkově 816 000 Kč. Jiná možnost, aby dosáhl stejné částky pro odchod do důchodu v 65. letech je, že by musel měsíčně investovanou částku zvýšit na 4 500 Kč měsíčně a po dobu 7 let také investovat, což si ale každý dovolit nemůže, i tak by jeho celková investice činila 378 000 Kč, což je jeho trest za čekání.

Zde vidíte, že u investování nehraje prim částka, ale čas. Je vždy potřeba brát investici z dlouhodobého hlediska, teprve potom se vyplatí.

 

Stromy a výnosy stranou, mnoho aspektů života vám ukáže, že cena za čekání může být vysoká. Není potřeba se někam vrhat po hlavě, ale otálení bolí, pokud je potřeba jednat. 

 

Nikdy není příliš pozdě začít investovat do cenných papírů. Čím jste mladší, tím více může čas pracovat pro vaši investici. Začněte investovat bez ohledu na věk, nikdy není pozdě – investovat je vždy výhodné.

 

Pokud se chcete dozvětět více o vašich možnostech investování a chcete-li se poradit, jaká možnost by byla pro vás vhodná, neváhejte se na nás obrátit. Bezplatnou konzultaci si můžete zprostředkovat zde.

 

Ing. Lenka Jachanová

 

Přidejte se na náš Facebook

 

Mohlo by Vás také zajímat:


5 chytrých otázek, které položit investičnímu poradci

5 největších mýtů na akciovém trhu

Jak si vybrat vhodný podílový fond