Proč se v otázce investic vyplatí věřit profesionálům

25.12.2012 22:14

Mark Mobius a jeho hledání jehel v kupkách rozvíjejících se trhů aneb co všechno musí společnost splňovat, aby byla zařazena do fondového portfolia

 

V následujícím článku popisuje Mark Mobius, fondový manažer společnosti Franklin Templeton, úskalí a složitost procesu, při kterém se on a jeho tým profesionálů snaží po celém světě nalézt podniky, do kterých stojí za to vložit své peníze a bezpečně je nechat zhodnocovat.


Když si představíme celkové množství investovatelných akcií, které jsou na výběr na rozvíjejících se světových trzích, uvědomíme si, že najít ty, které se jeví dostatečně atraktivně, aby nás přesvědčily investovat v ně svou víru a majetek, je stejně nelehký úkol jako hledání jehly v kupce sena. Naštěstí je výzkum investičních příležitostí mnohem zajímavější, než se prohrabávat kupkami sena. Jsem pevně přesvědčen o hodnotě osobních zkušeností, což je důvod, proč trávím více než 250 dní v roce na cestě kolem zeměkoule a odhaluji podniky, které splňují naše kritéria kvality, navíc takové, které jsou za rozumnou cenu, říká Mark Mobius. K tomu se mi dostává dostatek pomoci v tomto vyčerpávajícím úsilí v podobě mého týmu padesáti tří Templeton Emerging Markets profesionálů v rámci osmnácti poboček rozprostřených po celém světě, což posiluje naše zázemí i na rozvíjejících se trzích.


Na počátku je výzkum

Bez ohledu na to, kde se snažíme investovat, prvním krokem je výzkum – a těch děláme mnoho. Musíme mít potvrzeno, že mezinárodní směna je možná a dále hledat dobré globální uschovatele hodnoty.

Náš výzkum začíná přístupem „zdola nahoru“, kdy analyzujeme jednotlivé zboží. Kdo je jeho vlastníkem, kdo kontroluje společnost, jak zboží pracuje, a to, jak si vede na trhu. Rozvahy musí být auditovány. Požadujeme výkazy a údaje za posledních pět let, abychom mohli analyzovat a sestavit projekce na následujících pět let. Zde je několik faktorů, které je potřeba vzít v úvahu při analýze účtů:

Trendy v ziskových marží

     Poměrové analýzy, jako je poměr cena-výdělek, dividendové výnosy a dluh k vlastnímu kapitálu

 

Ve společnostech zapojených do výroby a prodeje sledujeme zásoby, pohledávky a trendy zakázkového krytí, což mohou být přímé ukazatele možných problémů. Zjišťujeme, jestli mají tendenci být sladěny spíše s potenciálním akciovým výnosem než hlášeným ziskem.

Navštěvujeme tolik společností, do nichž investujeme, kolik jen můžeme. Snažíme se poznat nejen management, ale i zaměstnance. Děláme také hodně továrních návštěv, a tak můžeme pozorovat jevy mimo zasedací místnosti a získat tak lepší přehled o výrobním procesu. Také vždy chci mluvit s lidmi, kteří žijí a pracují v zemi, do jejíž ekonomiky investujeme, abych získal představu o jejich životech a jejich názory na hospodářství. Často mohou místní lidé nabídnout mnohé poznatky o společnosti nebo zemi spadající do našeho portfolia investic.


Význam vedení v korporacích  


Jaké je vedení společností je pro nás velmi, velmi důležitá otázka, protože chceme zajistit, aby zájmy akcionářů byly vyslyšeny. Takže jedna z prvních věcí, na kterou se ohlížíme, je pevná firemní kultura a etický kodex. Nebudeme investovat, pokud vnímáme, že by se mohla projevit jakákoliv nesprávnost nebo náznaky korupce. Provádíme analýzu vlastnických struktur, záznamy vedené řediteli týmů, historii vedení společnosti a její závazky o vytvoření hodnot pro akcionáře. Hledáme manažery, kteří znají dobře podnikatelské prostředí a mají zkušenosti v daném oboru. Měli by mít správnou motivaci v podobě pobídek, jako jsou akciové opce na podíly společnosti, v jejímž čele stojí. Věnujeme také pozornost jejich schopnosti vyrovnat se s rychle se měnícím podnikatelským prostředím.

Během období krizí na trhu jsme byli svědky takového chování. Například během druhé poloviny devadesátých let, kdy jsme investovali do thajské ekonomiky, trhy utrpěly těžkou ránu a důvěra investorů byla narušena. Mohli jsme vidět, jak je důležitá síla vedení společnosti a jaké kroky manažeři podnikli, aby byla krize překonána. Rovněž to byla příležitost investovat do společností, u nichž jsme pozorovali dobré vyhlídky, ale jejich hodnota na trhu byla podhodnocena.

Samozřejmě vždy existuje určité riziko a ne všechny podniky mohou přežít krizové období. Snažíme se zjistit, zda rizika, která se společnost rozhodne podstoupit, jsou racionální a mají potenciál přinést v budoucnu výnos. Stejný přístup k řízení rizik uplatňujeme u Franklin Templeton. Prověřovací procesy nejsou bez chybičky, ale se zkušenostmi nelze udělat stejnou chybu dvakrát.

Jeden z poslední bodů, který je důležité zmínit, jsou dividendy, u nichž jsme přesvědčeni, že jsou obvykle známkou dobré správy a řízení. Dividendy jsou důležitým aspektem při zhodnocování investic.


Nalezení hodnoty

Úspěšné investování není jen o výběru správné komodity, ale také o nalezení hodnoty, kterou jiní nevidí. Myslíme si, že nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je zjistit, zda je skutečná hodnota podílu vázána na růst. Během poklesu na trhu mohou být mnohé komodity levné, ale pokud tam není žádný budoucí růstový potenciál, lze zboží považovat za past hodnoty. Pokud je společnost levná a rostoucí (a naše výpočty výdělku z ní vypadají dobře), pak může být dobrý důvod do ní investovat.

Pokud současný trh tento potenciál nerozpozná a my máme možnost nakupovat akcie se slevou a podle záznamů a výpočtů bude společnost dalších pět let zisková, je to ta správná hodnota, kterou hledáme. Během prudkého poklesu akcií musíme být ochotni jít na trh a čekat. Globální pokles na trhu v letech 2008 - 2009 je toho dobrým příkladem. Trpělivost a ochota jít proti smýšlení davu je pro většinu investorů velmi obtížná věc, ale z hlediska dlouhodobých investic je to nevyhnutelné.


Likvidita

Jedna z problematik, na kterou jsem často dotazován je likvidita, která je obzvláště důležitá při investování do ekonomik, které jsou na počátku svého rozvoje (Frontier Markets) a jsou na nižší úrovni rozvoje než tomu je u rozvíjejících se trhů (Emerging Markets). U Frontier Markets v některých případech zjistíte, že likvidita je velmi nízká a možná budete muset dlouho čekat na koupi komodit.
Nevýhodou je, že pokud byste chtěli z tohoto trhu vystoupit, nemusí se vám to povést. Výhodou je, že pokud je společnost dobrá a ostatní investoři chtějí její podíly, jsou vám za ně často ochotni zaplatit prémii. Takže otázka likvidity je dvousečná zbraň, abych tak řekl. To může být prospěšné v některých případech, ale v jiných nemusí.

Důležité je porozumět lidem

Je zřejmé, že svět je jedno velké místo s velkou řadou zemí, kultur, jazyků a oborů. Ale bez ohledu na to, kde lidé žijí, jsou to stále lidé a nejsou navzájem tak odlišní, jak by se mohlo zdát. Získání náhledu do nadějí a tužeb lidí, kteří žijí a pracují v krajinách, kde investujeme, je pravým tajemstvím globálního investování. Tím, že zkoumáme nejen statistiky, ale také motivace managementu a majitelům firem, se nám otevírá možnost připojit se k nim ve snaze dosáhnout svých cílů. Platí to v Číně, platí to v Indii, platí to v Thajsku a platí to i v Turecku, nebo kdekoliv jinde na světě.

 

Zdroj: https://mobius.blog.franklintempleton.com

Překlad: Ing. Lenka Jachanová

 

Chcete i Vy svěřit své prostředky fondovému manažeru Marku Mobiu? Jsme Vám to schopni zařídit - kontakt najdete zde.
 

Napiště příspěvek do diskuze pod článkem...

Diskusní téma: Proč se v otázce investic vyplatí věřit profesionálům

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek