Investice do Thajska: Země plné úsměvů

09.03.2013 22:07

Čína a Indie jsou možná největší asijské ekonomiky, ale nejsou jedinými zeměmi s růstovým potenciálem na kontinentu. Jihovýchodní asijské země můžou také nabídnout přesvědčivé investiční příležitosti. Thajsko, známé jako "země úsměvů", je ,díky jeho přírodní kráse a přátelskému obyvatelstvu, zemí u níž jsme přesvědčeni, že její hospodářské vyhlídky by také mohly dát investorům důvody k úsměvu.

 

www.treklens.com

Povzbudivé a usmívající se

Na rozdíl od jiných národů jihovýchodní Asie se Thajsku, (známému jako Siam až do roku 1939), podařilo uniknout evropské koloniální nadvládě. To ale neznamená, že by Thajsko uniklo západnímu vlivu nebo vnitřním konfliktům. Převraty, protesty a období vojenské vlády vyvolaly sociální a ekonomické turbulence v celé jeho historii, a političtí představitelé se dnes  pokouší smířit s nepřátelskými silami a reformovat ústavu (vypracována v roce 2007 za vojenské vlády).


Thajsko ustálo i jiné překážky, jako je finanční krize na konci devadesátých let, vlna tsunami, která ho zasáhla v roce 2004 a ničivé povodně v roce 2011. Všechny tyto události způsobily vážné ekonomické problémy, ale Thajsko je silným bojovníkem, který se umí vypracovat zpět i přes nepřízeň osudu, což je příznačné pro zemi, jejíž národní sport je kickbox, nebo "Muay Thai".


Příkladem tohoto bojového ducha byla jednoznačně situace, kdy růst HDP v Thajsku klesl v roce 2011 na pouhých 0,1% v důsledku záplav, ale pak se velmi rychle zotavil. Zatímco se prognózy v poslední době mírně liší, Thajská centrální banka posunula svůj odhad růstu HDP v roce 2012 na  5,9% a HDP pro rok 2013 očekává na výši 4,9%. Zákonodárci uvedli, že silnější než očekávaná expanze soukromých investic pomáhá zlepšovat růstové výhledy.

Domácí ekonomická síla pomohla upevnit v roce 2012 thajskému akciovému trhu jeden z nejlepších výkonů v Asii (a dokonce i ve světě), kdy podle Indexu thajské burzy (SET) je výkonnost více než 35%.  Odvětvové údaje zaznamenaly růst úvěrů podporovaných zejména bankovními akciemi. Je zajímavé, že v průběhu posledních dvou let některé evropské banky, čelící domácím dluhovým krizím, se stáhly z některých rozvíjejících se trhů, z čehož mají prospěch místní věřitelé v Thajsku. Thajský stavební průmysl je dalším dobře fungujícím odvětvím a návrhy, které se rozjíždí v thajských infrastrukturních projektech, by mohly dále zvyšovat poptávku po stavebních materiálech.

Vydělávat na růstu střední třídy

Během posledního desetiletí, které bylo pro Thajsko náročnějším obdobím, zpochybňovali někteří naši snahu investovat do tamní ekonomiky. Naší zásadní investiční filozofií je dívat se na dlouhodobé hodnoty na principu „každé komodity“, spíše než se ohlížet pouze na koeficienty indexů nebo celkové makroekonomické výpočty "shora". Vlastnoručně vybíráme společnosti, u kterých věříme, že jsou schopny ustát poklesy a mají potenciál stát se tak ještě silnější, ať už v Thajsku nebo kdekoliv jinde na naší mapě rozvíjejících se trhů.

Nicméně řada našich investic také odráží makroekonomické témata, o kterých si myslíme, že mají určitý význam. Například věříme, že růst na rozvíjející se trzích bude pravděpodobně řídit trend na sekulárním býčím trhu s komoditami a díky našim výpočtům věříme, že rostoucí bohatství spotřebitelů a vznik početné střední třídy by měl řídit rostoucí spotřebitelskou poptávku. Podle našeho názoru je ekonomické zázemí mnohých rozvíjejících se trhů, jako je Thajsko, v současné době silnější než jak je tomu u většiny rozvinutých mezinárodních trhů.

Thajské přírodní zdroje, dynamická průmyslová scéna, produktivní zemědělství a kvetoucí cestovní ruch jsou fungujícími mechanismy pro zachování růstového potenciálu. Thajský vývoz čítající strojní vybavení a elektronické komponenty, zemědělské komodity a šperky představuje většinovou výseč ekonomického grafu země, což představuje více než polovinu HDP. Thajsko je největším světovým vývozcem rýže a kaučuku a produkuje více než třetinu světového objemu počítačových pevných disků. I když stále ještě dováží značné množství svých energetických potřeb, zásoby zemního plynu na thajském pobřeží jsou více než pozoruhodné.
 


Podpora zevnitř


Thajská vláda vynaložila různá stimulační úsilí, včetně zvýšení minimální mzdy, které by mělo pomoci navýšit hladinu spotřebitelských příjmů, což by mohlo vyvolat větší domácí růst tažený spotřebiteli. Daňové úlevy pro firmy by měly také urychlit obchodní činnosti, stejně jako domácí růst.

Je také důležité přilákat investory na místní trhy. Thajská burza (SET) se velmi rychle rozvíjí a plánem je, aby se stala centrem regionálních kapitálových trhů. Chutě investorů byly také v loňském roce povzbuzeny růstem veřejné nabídky s vysokou přidanou hodnotou, novými regionálními elektronickými obchodními vazbami, rozmachem zahraničních fúzí a akvizicí thajských společností a uvolnění předpisů, které upravují úpis akcií.


Thajsko utrpělo politickými otřesy z nichž většina vyplývala z bojů o moc mezi zemi zakládající menšinovou elitou a chudým venkovským obyvatelstvem, které představuje většinu obyvatel. To samozřejmě představuje trvající riziko pro investiční záměry . Jako investoři ale nemáme tendenci zaujímat místo v těchto bitvách, ale snažíme se změnit finanční rámec, pokud máme pocit, že se věci pohybují neudržitelným směrem.

 

Jako hlavní obchodní partner rychle se rozšiřující asijské ekonomiky věříme, že Thajsko má potenciál těžit z pokračujícího vývoje na rozvíjejících se trzích. Současná akciová hodnota Thajska pro nás obecně zůstává atraktivní (na počátku února 2013), i když se neobejde bez potenciálních růstových překážek, které jsou souběžně propočítávány. V co ale nakonec věříme je, že investoři do thajské ekonomiky mají velký důvod k úsměvu.

 

O možnostech investování do thajské ekonomiky nebo do jiné z ekonomik rozvíjejících se trhů nás neváhejte kontaktovat zde.

 

Franklin Templeton Thailand Fund
 

Zdroj: mobius.blog.franklintempleton.com

Ing. Lenka Jachanová

 

Napiště příspěvek do diskuze pod článkem...

Diskusní téma: Thajsko: země plná úsměvů

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek