Úspěšné investování je zábava

01.02.2015 20:17

Spousta lidí se domnívá, že investování je vážná a náročná činnost a není na ní nic zábavného. Je to jeden z důvodů, proč se lidé do investování nepouštějí, i když si uvědomují jeho potenciál. Pravdou ale je, že vydělávání peněz prostřednictvím investování může být zábavné.



I když jsou investované částky malé, brzy přijdete na to, jak se investováním bavit. Například pokud investujete měsíčně menší částku do podílového fondu, nejenom, že očekáváte roční zhodnocení těchto peněz 8 - 12 procenty ročně díky růstu ekonomiky, což je statisticky dáno, ale navíc vyděláváte průběžně na výkyvech trhu. Jakmile ceny na trzích klesají dolů, nakupujete v podstatě v daném měsíci za stejnou investovanou částku více podílů, jelikož jsou levnější, a jakmile začně trh opět růst, podíly začnou být opět dražší, ale vy jich díký předešlému poklesu vlastníte více a opět vyděláváte. (Cost-average efekt díky pravidelnému investování). Jsou to další vydělané peníze bez námahy.

Zábava je vyhrávat. Jakmile se začne vaše investice vyplácet, máte jedinečnou radost a spokojenost z vašeho úspěchu. Stejně, jako jste uspokojeni z výsledků své práce, existuje také stejné uspokojení při pěstování sebekázně a zodpovědnosti při úspěšném investování.

Je zábava zvítězit ve finanční hře, zatímco ostatní kolem vás ztrácí v neetické bance, pojištěním a  podvody finančních služeb. Když začnete přemýšlet jako investor, začnete vidět všechny tyto instituce jiným způsobem. Místo bezmyšlenkovitého placení za pochybné výhody začnete přemýšlet o tom, jak moc jsou tyto investice návratné a jak jsou k tomu adekvátní veškeré poplatky. Stále se ale v těchto institucích točí obrovské množství finančních prostředků a vy zjistíte, že zde své peníze mít chcete, nikoliv ale jako věřitel, nýbrž jako investor prostřednictvím podílových fondů.

Úspěšné investování je ziskové

Stejně tak, jak je investování hrou, je to také vážná věc s cílem vydělat. To je důvod, proč je nutné se vyhýbat pokušení jít do bláhových podniků, jako je denní obchodování! Úspěšná investice může být zábava, ale není to karetní hra!

Existuje pravděpodobně tisíce způsobů, jak člověk může nebo by mohl investovat. Klíčem k úspěchu je naučit se jeden způsob, jak investovat, pak další, dokud nenajdete něco, co můžete dělat maximálně produktivně. Pak své znalosti zdokonalte v této věci, jak to jen půjde. Mějte oči a uši otevřené, protože informace škodí pouze tomu, kdo je nemá.

Investování se stane opravdu vzrušující, když očekáváte dlouhodobou návratnost vaší investice. (Můžete se bavit čísly a vypočítat si, za jak dlouhou dobu se váš majetek zdvojnásobí pomocí známého pravidla 72). Získání tohoto dlouhodobého nadhledu je klíčem k objevení radosti a úspěchu v investování, takže je důležité, abyste stále viděli svůj vytyčený investiční cíl. Smyslem investování je odepření si aktuální spotřeby za účelem budoucího zisku.


Zisk a radost jdou ruku v ruce


Až se odkládání a investování vašich peněz stane ziskové a produktivní, bude to pro vás také větší radost a zábava. Naučit se užít si tento aspekt vašeho finančního života je stejně důležité, jako ostaní věci, kterými se zabýváte. Stanovte si stát se úspěšným investorem a stanovte si užít si to.

 

Ing. Lenka Jachanová