5 největších mýtů na akciovém trhu

28.07.2015 13:32

Nyní probíhá období, kdy jsou akciové trhy v poklesu, tudíž vhodná příležitost pro nákup nových akcií a využití této "slevy" akciového trhu. Je však důležité vyvarovat se chybám a špatným rozhodnutím, kterých není v tomto odvětví málo. Navíc pokud dojde k poklesům na trhu, bankrotům a konfliktům ekonomických analytiků, důvěra investorů v trh může prudce klesnout. Mnoho investorů se ptá, zda investování do akcií stojí za všechny tyto problémy. Zároveň je však důležité zachovat si realistický pohled na akciový trh. Bez ohledu na probíhající problémy přetrvávají jisté mýty o akciovém trhu jako celku. Nyní se pokusme se přes tyto mýty přenést a zbourat je.



1) Investice do akcií se podobá hazardu.
Tato úvaha vede mnoho lidí k vyhýbání se akciovému trhu. Abychom pochopili, proč investování do akcí nemá nic společného s hazardními hrami, musíme si nejprve vysvětlit, co přesně nakupování akcií znamená. Vlastnictví akcií znamená podíl na vlastnictví společnosti. To opravňuje držitele k nároku na majetek společnosti, stejně jako podílu na zisku, který společnost generuje. Často investoři nahlížejí na akcie pouze jako na obyčejný prostředek obchodu a zapomínají, že akcie znamenají v podstatě vlastnění části společnosti.

U akcií investoři neustále posuzují výnosy společnosti a jak se jí daří. Proto je cena akcií neustále v pohybu. Náhled na společnost se mění a to souvisí s budoucím výnosem společnosti.

Posouzení hodnoty společnosti není snadné. Existuje mnoho proměnných ovlivňujících krátkodobý pohyb cen, jež se zdá být náhodný, nicméně dlouhodobě společnost stojí pouze za tolik, kolik v budoucnu bude profitovat. Krátkodobě může společnost přežívat i beze zisku díky očekávaným budoucím příjmům, ale nemůže takto klamat investory napořád, nakonec cena akcií společnosti ukáže skutečnou hodnotu firmy.

Hazardní hry jsou naopak hrou s nulovým součtem. Je to pouze braní peněz od poraženého a přesunutí k vítězi. Žádná přidaná hodnota není nikdy vytvořena. Investováním se naopak zvyšuje celkové bohatství ekonomiky a zapojených společností. Jak společnosti mezi sebou soupeří, zvyšují tím produktivitu a vytvářejí produkty, které jsou užitné ve společnosti. Nezaměňujte proto investování a vytváření bohatství s hazardními hrami s nulovým součtem.

2) Akciový trh je exkluzivní klub, v němž pouze makléři a bohatí lidé vydělají peníze.
Mnoho odborníků tvrdí, že mohou na trhu pokaždé vyhrát. Faktem ale je, že téměř každá studie provedená na toto téma dokazuje, že tato tvrzení jsou nepravdivá. Většina předpovědí trhu jsou více než nepřesné. Kromě toho příchod internetu učinil trh mnohem více otevřený veřejnosti, než kdykoliv předtím. Všechna data a výzkumné nástroje dostupné dříve pouze makléřským firmám jsou nyní k použití i jednotlivcům.

Jednotlivci mají v podstatě výhodu oproti institucionálním investorům, protože si mohou dovolit se investičně orientovat na dlouhodobý horizont. Manažeři velkých objemů jsou pod extrémním tlakem získat vysoké výnosy každé čtvrtletí. Jejich rozhodnutí jsou často přezkoumávány a nemohou investovat do příležitostí, které vyžadují nějaký čas na rozvoj. Jednotlivci mají možnost přehlížet dočasné poklesy ve prospěch celkového dlouhodobého výnosu.

3) Odpadlíci se nakonec všichni vrátí na vrchol.
Ať už je důvod pro vytvoření tohoto mýtu jakýkoliv, nic není pro amatérské investory tak devastující, jako myslet si, že nákup akcií pohybujících se na ročním minimu je dobrý obchod. Jak říká staré rčení z Wall Street: „Ti, co se snaží zachytit padající nůž, si mohou jen ublížit.“

Představte si, že sledujete dvě akcie.

• XYZ udělaly svůj největší rekord loni na padesáti dolarech ale od té doby klesly na deset dolarů za akcii.

• ABC je menší firma, ale nedávno vzrostla z pěti na deset dolarů za akcii.

Které akcie byste nakoupili? Věřte tomu nebo ne, většina investorů by si vybrala akcie, které klesly z padesáti dolarů, protože věří, že se nakonec vrátí ke své původní hodnotě. Takovýto způsob přemýšlení je největší chybou investování. Cena je jen jednou částí investiční rovnice. Cílem je kupovat dobré společnosti za přiměřenou cenu. Nákup akcií jen proto, že jejich tržní cena klesla, nikam nevede. Ujistěte se, že si tuto poklesovou praxi nepletete s investování na hodnotu, což je nákup akcií vysoce kvalitních společností, které jsou podhodnoceny.

Níže je graf poklesů společnosti Nortel. Představte si, kolik peněz byste ztratili, kdybyste nakoupili Nortel jen proto, že neustále klesá na nová a nová minima.



4) Akcie, které jdou nahoru, musí začít klesat
Zákony fyziky se nevztahují na akciový trh. Neexistuje žádná gravitační síla, která by táhla akcie zpět. Před více než deseti lety ceny akcií firmy Berkshire Hathaway vzrostly z 6 000 na 10 000 dolarů za podíl za něco málo přes jeden rok. Pokud byste očekávali, že se akcie vrátí zpět ke své nižší pozici, přišli byste o následný vzestup na 70 000 dolarů za akcii v průběhu dalších šesti let.

Níže je tabulka Wal-Mart od roku 1997 do roku 2000. Každé dosažení nového vrcholu vidíte v kroužku. Ti investoři, kteří očekávali, že se akcie vrátí zpět na zem, propásli návratnost více než 500 %. Co je za růstem těchto akcií? Je to společnost! Wal-Mart je dalším příkladem vynikající společnosti, která dominuje ve svém oboru tím, že je inovativní a vytváří hodnotu pro akcionáře i zákazníky.


 

Nesnažíme se vám namluvit, že akcie nikdy nepodstoupí korekci při poklesu. To co se snažíme říci je to, že ceny akcií jsou odrazem kvality společnosti. Pokud naleznete dobrou firmu s excelentním managementem, není důvod pro to, aby akcie průběžně nerostly.

5) Mít jen málo znalostí, což je to lepší než nic, stačí k investováním na akciovém trhu.
Vědět alespoň něco je celkově lepší než nevědět nic, ale na akciovém trhu je důležité, aby jednotliví investoři jasně rozuměli tomu, co hodlají se svými penězi udělat. Jen ti investoři, kteří se skutečně připraví, uspějí.

Nedělejte si starosti s tím, že nemáte čas na plné porozumění, jak s penězi na akciovém trhu naložit. Oslovit finančního profesionála, specializujícího se na dlouhodobé investice, není špatná věc. Cena za to, že investujete do něčeho, čemu plně nerozumíte, mnohokrát převyšuje cenu za využití konzultanta.

Na závěr nám odpusťte zakončení jedním investičním klišé, ale je to další staré pořekadlo, které stojí za to zopakovat: „To, co je zřejmé, je zřejmě špatné.“ To znamená, že vědět jen něco málo vás povede za stádem, jako ovci. Úspěšné investování chce tvrdou práci a úsilí. Jen částečně informovaný investor bude tak efektivní, jako částečně informovaný chirurg – zraní sebe a lidi okolo.

 

Nyní je nejvhodnější období k nákupu akcií. Krize a propady způsobují, že nakupujete akcie levně tedy s jakousi slevou. Investujte však pouze do kvalitních společností, jak jste se dozvěděli v tomto článku, historické minimum ceny akcie nemusí značit dobrý obchod. Zvažte pozorně svou investici a neváhejte využít rad profesionálů, a vyvarovat se chybám, které investoři opakovaně dělají.

Pokud se chcete dozvětět více o vašich možnostech investování a chcete-li se poradit, jaká možnost by byla pro vás vhodná, neváhejte se na nás obrátit. Konzultaci si můžete zprostředkovat zde.

 

Přidejte se na náš Facebook

 

Mohlo by Vás také zajímat:

 

5 chytrých otázek, které položit investičnímu poradci

Jak si vybrat vhodný podílový fond

 

 

Zdroj: Investopedia, Grafy: Barchart.com, Img: blog.wallstreetsurvivor.com

Ing. Lenka Jachanová