Dr. Mark Mobius: Výlet do investiční krajiny České republiky

26.08.2014 21:56

Letos v létě jsme s mým týmem podnikli turné po střední a východní Evropě a naše cesty nás zavedly právě do České republiky. Je to země se zajímavou historií a z našeho pohledu má také řadu zajímavých potenciálních investičních příležitostí. Je plná návštěvníků z celého světa, rozpoznal jsem v překrásných ulicích Prahy korejštinu i mandarínštinu a v našem hotelu byla ubytována skupina japonských turistů. Je zřejmé, že vážili dlouhou cestu, aby se sem dostali! Praha je atraktivním cílem nejen díky své historii, ale také díky škále krásných staveb a zajímavé architektury a je důležitým milníkem pro cestovatele. Můžete zde vidět všechny druhy architektonických stylů včetně středověké, art deco, Beaux Arts, barokního, viktoriánského až extrémně moderního (např. Tančící dům od Franka Gehryho). Řeka Vltava protékající městem je ústředním bodem a Karlův most, zdobený barokními sochami světců, je skvělým místem pro pohled na Hradčany shlížející na město.


Česká republika (dříve součástí Československa) zažila v minulosti období odloučení, stejně jako období sjednocení se svými regionálními sousedy. Moderní historie České republiky se soustřeďuje okolo klidné "Sametové revoluce", která svrhla moc komunistické strany na konci roku 1989 a uvedla novou éru demokracie a tržního hospodářství. V roce 1993 se Československo nenásilně rozdělilo na státy dnes známé jako Česká republika a Slovensko.

V současné době se počet obyvatel České republiky pohybuje těsně pod hranicí 11 milionů, zatímco na Slovensku je to je asi 5 milionů. Česká republika těží z integrace s Evropskou unií (EU) - přistoupila v roce 2014, i když stále ještě nepřijala euro, jako svou měnu. Češi mají úzké vztahy s jejich západním sousedem, Německem. Nedávný průzkum česko-německé obchodní komory (ČNOPK) odhalil, že Česká republika je z patnácti zemí střední a východní Evropy druhou nejatraktivnější zemí pro německé investory, hned po Polsku. Ve skutečnosti 88% německých investorů by si Českou republiku znovu vybralo jako místo pro své investice. To samozřejmě vzbudilo můj zájem zjistit, proč!

Tyto vazby s Německem mohou být dvousečnou zbraní, protože hospodářský pokles v Německu (například v roce 2009) měl negativní dopad na zdravotní stav české ekonomiky. Nicméně v několika posledních dnech byla síla Německa akcelerátorem pro českou ekonomiku a Mezinárodní měnový fond předpokládá v roce 2014 ekonomický růst 1,9%  a v roce 2015 2,0%.


Samozřejmě, že naše návštěva v České republice nebyla jen o prohlídce památek. Hlavně jsme chtěli zmapovat rozsah možných investičních příležitostí. S mým týmem jsme navštívili jednu z největších energetických společností v Evropě.

V současné době se společnost potýká s nízkými cenami energií kvůli nadbytečné kapacitě vývozu do Německa a klesajících cenách uhlí, které oslabují ceny elektřiny ve střední Evropě. Středoevropský trh s elektřinou je nyní stále více integrován a elektřina přechází volně hranice a tím vytváří společný trh pro napájení.


Také jsme se setkali s úředníky z regionální sázkařské společnosti, která působí také v Polsku. Stejně jako energetická společnost i oni se snaží najít stabilní zisky na konkurenčním trhu. Bylo nám sděleno, že společně s konkurencí zalarmovali místní orgány v Polsku kvůli postihům zahraničních internetových poskytovatelů sázek, kteří nemají licenci, a proto neplatí daně. V Polsku je daň pro sázkové agentury 12%, což ji řadí mezi světově nejvyšší. To je samozřejmě velká konkurenční nevýhoda pro legálně licencované společnosti. Odhaduje se, že podnikání v nelicencovaném sportovním sázení je v Polsku devětkrát větší než licencované podnikání, takže výhoda uplatňování daní z tohoto sektoru je pro polské ministerstvo financí zřejmá.

Navzdory těmto problémům byl výkaz reportovaného odvětví excelentní v průběhu zimních olympijských her v roce 2014 v Rusku z důvodu vysoké popularity ledního hokeje v České republice. Bylo nám sděleno, že je letos lední hokej více populární než fotbal, protože se Češi nekvalifikovali na mistrovství světa v Brazílii.
 
Dále jsme navštívili společnost vyrábějící netkané vlákno, které je vyrobeno z polypropylenu a je použito při výrobě plen. Zeptali jsme se úředníků společnosti, které jsme tam potkali, jak mohou být konkurenceschopní v tom, čemu se říká byznys jedné komodity. Vysvětlili nám, že investují spoustu času a financí do inovací a péče o své hlavní zákazníky a snaží se vytvářet nové typy vláken.


Celkově jsme si návštěvu České republiky užili a bude tu i nadále pokračovat v hledání potenciálních příležitostí.

 

Ohledně investování do rozvíjejících se trhů a světových ekonomik i v malých částkách nás neváhejte kontaktovat zde.

 

Zdroj: mobius.blog.franklintempleton.com

Pozn.: zmíněné společnosti - ČEZ, Fortuna, Pegas nonwovens

Překlad: Ing. Lenka Jachanová

 

Přidejte se na náš Facebook

 

Mohlo by Vás zajímat:

Mark Mobius: Proč jsem spustil fond Afrika

Proč se v otázce investic vyplatí věřit profesionálům

Dr. Mark Mobius zodpovídá na otázky ohledně investování do rozvíjejících se trhů

Thajsko: země plná úsměvů

Investice do Afriky: mylné představy a realita

Dr. Mark Mobius: Jako optimista máte vždy lepší pozici

Mark Mobius a jeho investiční strategie: Následovat instinkt… a davy?

Dr. Mark Mobius: "Jako optimista máte vždy lepší pozici"