Einstein a Pacioli: Pravidlo 72

08.01.2013 13:08

 

První dochovaný odkaz na pravidlo 72 je datován k roku 1494 v Benátkách v díle „Summa de Arithmetica“ od italského matematika a spolupracovníka Leonarda DaVinci, Luca Pacioli (1445-1514). Toto pravidlo představil v pojednání týkající se odhadu doby, za kterou je možno zdvojnásobit investici.

 

Luca Pacioli, Leonardo DaVinci   Malba: Jacopo de’ Barbari

  
Přibližný překlad z italského díla:
"V očekávání počtu let, ve kterém se zdvojnásobí celkový kapitál, daný ročním procentem, mějte vždy na paměti číslo 72, které budete vždy dělit podle úroku, a jaký výsledek vyjde, v tolika letech bude kapitál zdvojnásoben. Příklad: Když mám úrok 6 procent ročně, mohu říci, že si rozdělíte číslo 72 šesti; výsledek je 12 a za 12 let bude kapitál zdvojnásoben.“

 

Některé prameny uvádějí, že objevitelem pravidla je světoznámý fyzik Albert Einstein, který toto pravidlo považoval za největší matematický objev všech dob a srovnával ho s významem své Teorie relativity nebo dokonce s osmým divem světa.

 

Pravidlo 72 je jednoduchá a přesná metoda pro výpočet délky období, ve kterém se jakákoliv kvantita zdvojnásobí. Jestliže například dělíme číslo 72 mírou očekávaného ročního výnosu z vložené investice, vyjde nám délka období v letech, za které zdvojnásobíme svůj vložený kapitál. Například, jestliže investujeme 200 000 Kč při 9 % ročním zhodnocení, pak Vaše investice bude zdvojnásobena za přibližně 8 let. (Pravidlo říká: 72/9% = 8let).

 

Naopak se dá pravidlo využít i v opačném případě, ve kterém chceme vědět, za jak dlouho nám inflace sníží reálnou kupní hodnotu našich peněz, které máme uchované v hotovosti. Pokud by byla roční míra inflace 9 % a máme 200 000 Kč, za 8 let bude reálná hodnota našeho kapitálu na polovině.

 

Pokud znáte počet roků, za kterých potřebujete zdvojnásobit vklad, například znáte dobu studia vašeho dítěte a chcete, aby mělo, až se po studiu osamostatní, peníze do začátku, můžete si snadno vypočítat, jaký roční výnos z investice hledáte. Například pokud vaše dítě studuje střední a vysokou školu, celkem tedy 9 let, potřebujete roční výnos z investice minimálně 8 %. (72/9 let = 8%).

 

Jedním ze tří hlavních cílů, kterého se svými klienty dosahujeme, je zdvojnásobení jejich majetku do 10ti let. Zkuste si sami vypočítat, jaké minimální roční procento výnosu z investice jsme schopni svým klientům zajistit.

 

Na stejném principu funguje i pravidlo 115, pomocí kterého můžeme vypočítat dobu, za jakou se kapitál ztrojnásobí.

 

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat zde.

 

Autor: Ing. Lenka Jachanová

 

Napiště příspěvek do diskuze pod článkem...

Diskusní téma: Einstein a Pacioli: Pravidlo 72

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek