Investice a jejich vývoj v uplynulém roce 2013

01.01.2014 19:24

 

Na začátku roku 2014 je dobrým zvykem bilancovat a ohlédnout se zpět za rokem uplynulým a zhodnotit, jestli to byl rok úspěšný, či jestli je potřeba vzít si do budoucna ponaučení z případných chyb. Podívejme se tedy, jak se dařilo společnosti Franklin Templeton na poli vybraných podílových fondů.

 

Největší úspěch slavil fond Franklin Biotechnolgy, který si připsal za uplynulý rok 64,26% kdy takto strmě roste již druhým rokem a přitom ještě stále má dostatečný potenciál. Velmi spokojení mohou být investoři, kteří investovali do fondu MENA (Middle East – North Africa), u kterého se po čtyřech letech stagnace na ceně podílu okolo 4-5 USD zvýšila hodnotu každého podílu na 6 USD a pouze za uplynulých 12 měsíců se čistý výnos vyšplhal na příjemných 32,53%.

 

V globálu byl rok 2013 pro investice rokem velice příznivým a na negativních meziročních výsledcích se podepsaly lokální problémy zejména politického rázu, které negativně ovlivňují důvěru investorů především v Thajsku nebo také v Jižní Americe, kde tento trend přetrvává již druhým rokem. Nicméně dle slov Phillipe Rotschilda je nejlepší doba k investování, když v ulicích teče krev, pak právě tyto investiční příležitosti stojí za zvážení. Podobnou příležitost měli konzervativní investoři na poli dluhopisových fondů, kdy za minulý rok investice takzvaně pokryla inflaci, avšak kdo investoval na podzim do dluhopisů, ten si připsal za pouhé 3 měsíce okolo 3-5% a tento vývoj částečně přetrvává i nyní.  Ke spokojenosti domácích investorů přispěl také jeden neopomenutelný fakt, a to konkrétně měnová intervence ČNB, kdy investoři, kteří si uložili svůj majetek do podílů vedených v cizích měnách, si díky oslabení koruny připsali další výnos okolo 5%, a tak měli na konci roku opravdu šťastné a veselé vánoce.

 

A jaká je prognóza pro rok 2014? Zatímco v Asii se rozpoutává zlatá horečka a lidé skupují „levné“ zlato, které letos ztratilo přibližně třetinu své hodnoty, tak i pro akcie a dluhopisy vypadá rok 2014 také poměrně příznivě. Na poli technologií by se měl zachovat růstový trend, pokud tento trend vydrží i u amerických akcií obecně, přičemž tyto nyní prochází rokem ve znamení býka. Je proto třeba mít se na pozoru a je potřeba se poohlédnout v rámci diverzifikace i po jiných možnostech investování. Pro dlouhodobé investice mají obrovský potenciál rozvíjející se trhy, zejména pak ten africký.

 

Zde uvádíme stručný přehled meziročních výnosů u vybraných fondů: 

 

Zdroj: https://www.fondsprofessionell.at, hodnoty ke dni 31.12.2013

 

Ing. Beno Ge

 

Existuje velké množství investiční fondů s širokou škálou investičních cílů zastřešujících různé potřeby a cíle investora. Chcete-li se dozvědět více, kontaktujte nás zde, pro více informací o vašich možnostech investování v roce 2014.

 

Mohlo by Vás také zajímat:

Jak spravovat osobní finance

Význam aktivní správy porfolia našich klientů

Franklin Templeton byl zvolen již potřetí v řadě fondovou společností roku

Výkonnost fondů

Proč investovat do fondů? Rizika a výhody

 

Přidejte se na náš Facebook