Jak se změní vaše spoření na důchod v roce 2016?

06.01.2016 11:31

Není žádnou novinkou, že druhý pilíř, což byla hlavní část důchodové reformy za dob předchozí vlády Petra Nečase, byl definitivně ukončen. Téměř 85 tisíc lidí, kteří se do tohoto pilíře zapojili, přestává od ledna posílat své peníze do těchto fondů, čímž jim vzroste čistá mzda o dvě procenta, kterými do druhého pilíře přispívali z vlastní kapsy. Musí se ale do konce září 2016 rozhodnout, zda další tři procenta, která byla vyvedena ze státního rozpočtu, vrátí zpět státu, nebo si je nechají vyplatit, čímž jim ale v budoucnu klesne důchod cca o desítky korun měsíčně. 

 

Jinými slovy byl tento systém úplně k ničemu, ne-li střadatelům uškodil, protože si prostředky mohli investovat jiným způsobem, např. prostřednictvím dlouhodobého investování do podílových fondů. Přišli tak o drahocenný čas, za který se jim investovaná částka mohla už zhodnotit. Čas totiž hraje při dlouhodobém investování (což je případ spoření na důchod) hlavní roli.

 

Vláda samozřejmě nechce o příliv peněz od střadatelů do státního systému přijít, proto se snaží zatraktivnit třetí pilíř, tedy dřívější penzijní připojištění. Spořit v něm mohou nově i děti (respektive jejich rodiče). Po dosažení věku 18 let si budou oprávněni vybrat třetinu částky, kterou jim rodiče naspořili, zbytek však musí zůstat ve státním systému.

 

Od roku 2016 se také zvyšují poplatky, které lidé platí penzijním společnostem za spravování peněz. Penzijní společnosti mohou zvýšit poplatek za správu peněz v transformovaných fondech. Dosud si mohou podle zákona účtovat 0,6 procenta ze spravovaných peněz, od příštího roku už 0,8 procenta. Novela, kterou na podzim schválili poslanci, ale současně fondům snižuje odměnu z připsaného zhodnocení z 15 na 10 procent. Celkově ale penzijní společnosti na těchto změnách vydělají stamiliony korun, protože zhodnocení v těchto fondech stále klesá s tím, jak jsou na finančním trhu rekordně nízké úrokové sazby.

 

A co takhle celé spoření na důchod vyřešit efektivně a s jasným vědomím, co se s vloženými penězi v budoucnu bude dít. Doporučujeme investovat v dlouhodobém horizontu do konzervativního nebo dynamického podílového fondu, zaplatit za to přesně stanovenou částku na počátku investování (bez jakýchkoliv budoucích poplatků čítajících celá procenta z objemu investované částky), vědět přesně kam byly peníze investovány a získat celou částku, kterou vaše peníze vydělaly s možností kdykoliv si vybrat jakoukoliv sumu, jelikož investování je vedeno na vaše jméno (vy jste majitelem investice, nikoliv věřitelem instituce, která investuje). Pokud chcete vědět bližší informace, neváhejte si domluvit bezplatnou konzultaci zde.

 

S přáním úspěchů v novém roce, Ing. Lenka Jachanová

 

Přidejte se na náš Facebook

 

Mohlo by Vás také zajímat:

Proč klesá obliba stavebního spoření

Aspekty investování do podílových fondů

Jak si vybrat vhodný podílový fond