Jak si vybrat vhodný podílový fond?

30.04.2015 12:02

Pokud jste se rozhodli pro investování do podílových fondů, nejspíše přemýšlíte nad tím, který fond si vybrat. V současné době je na trhu velké množství nejrůznějších fondů, lišících se dle různých hledisek. Tato široká nabídka společně s narůstající složitostí finančních nástrojů vytváří nepřehledné bludiště, ve kterém se běžný člověk může lehce ztratit.


Výběr fondu úzce souvisí s Vaším investičním horizontem. Je to doba, po kterou neplánujete nakládat s vloženými finančními prostředky. Proto je důležité, abyste si dobře rozmysleli, jak dlouho tyto peníze nebudete potřebovat. Každá skupina fondů může být určená pro jiný investiční horizont. Fondy peněžního trhu jsou pro investice do jednoho roku, dluhopisové fondy jsou určeny pro investování do pěti let a akciové nad pět let. Začátečníci v oblasti investování by měli vzít v potaz tzv. Investiční trojúhelník. Každý z vrcholů trojúhelníku představuje složku investičního rozhodování jednotlivce a je to výnos, riziko a likvidita. To znamená, že investor, který očekává vysoký výnos, musí podstoupit vyšší riziko a vzdát se na požadované období investovaných peněz. Naopak, pokud požaduje mít peníze k dispozici bez propadů, nemůže očekávat vysoký výnos.


Každý fond má svůj tzv. benchmark. Je to ukazatel, na základě kterého se hodnotí úspěšnost fondu. Například nejběžnějším ukazatelem vývoje trhu je S&P 500 amerických akciových fondů, německý index DAX, pražský PX, NIKKEI 225 pro Japonsko, NASDAQ pro technický sektor, DOW JONES index obsahující třicet největších amerických společností, nebo MCSI World Index. Pro investora je důležité porovnávat výnosnost fondu s výnosem daného benchmarku. Když je výnosnost dlouhodobě nižší, je pravděpodobné, že fond je řízen špatným managementem a není aktivně řízen vzhledem k situaci na trhu. Dobrý investiční poradce by Vám měl být schopný takovýto vývoj každého fondu ukázat.


Ke každému fondu je také vytvořený tzv. prospekt. Obsahuje veškerá specifika fondu a dozvíte se z něj informace o podmínkách investování do fondu. Nenechte se však nachytat lacinými marketingovými tahy. Pokud vám přijde pod ruku fond s „garantovaným výnosem“, je u něj často udávána výnosnost ne roční, ale čtrnáctiměsíční, nebo dvojroční. Při garanci vrácení vkladu si také důkladně prostudujte podmínky. U některých takovýchto fondů se Vám vrátí celý vklad pouze do určité ztráty. Pokud ztráta fondu překročí určitou hranici, dostanete jen ten zbytek. Teoreticky zde riskujete ztrátu celého vkladu. Navíc u garantovaných fondů bývá omezený maximální výnos, což znamená, že pokud fond vydělá více, než je určitá hranice, nepůjde to ve prospěch investora, nýbrž zprostředkovatelské společnosti. Lepší rada zní: Pokud uslyšíte o něčem, jako je „garance výnosu“ raději od takovéto investice opusťte, neboť v profesionálním světě akcií nic takového jako garance jednoduše neexistuje a je mnohem důležitější kvalitní společnost s fondy řízenými profesionálními manažery, kde hlavním společným cílem investorů i těchto manažerů je dlouhodobý výnos investice.  


Na závěr pro Vás máme několik hlavních zásad, podle kterých si můžete vybrat vhodný fond.

Fondy vybírejte dle:  

  • Struktury poplatků – nízké či nulové vstupní poplatky mohou být kompenzované vysokými pravidelnými ročními poplatky z objemu investovaných peněz!!!
  • Porovnáním výkonnosti fondu s benchmarkem
  • Složitosti strategie – pokud nerozumíte strategii fondu ani po vysvětlení investičním poradcem, do fondu neinvestujte.
  • Předpokládané doby investování

 

Existuje velké množství investiční fondů s širokou škálou investičních cílů zastřešujících různé potřeby a cíle investora. Chcete-li se dozvědět více, kontaktujte nás zde, pro více informací o vašich možnostech investování.

 

Ing. Lenka Jachanová

Přidejte se na náš Facebook

 

Mohlo by Vás také zajímat:

Jak spravovat osobní finance

Jak si vybrat dobrého investičního poradce

Proč investovat do fondů? Rizika a výhody

Význam aktivní správy porfolia našich klientů

Základní typi investičních stragegií

Úspěšné investování je zábava