Rozdíl mezi investorem a traderem

18.08.2014 21:45

Mnoho lidí nyní vstupuje do finančního odvětví a chtějí se stát investory. Nakupují a analyzují měny a očekávají, že porostou na hodnotě. Stále hledají odvětví, u nichž předpokládají brzký růst. Běžný investor se zaměřuje na nákup akcií v nižších částkách a prodává větší nakumulované množství pro tvorbu zisku. Někteří lidé pak opouštějí hrací pole investování a přecházejí k obchodování.


Investoři jsou jednotlivci, kteří investují v dlouhodobém horizontu, 1 rok až 10 let nebo i déle. Mají tendenci k investování do komodit a aktiv a věří v politiku dlouhodobého držení investice a Cost-average efektu. Vytvářejí svá rozhodnutí po zvážení rizik a mnoho dalších faktorů, jako jsou fundamentální analýzy. Obchodníci (Tradeři) jsou jednotlivci, kteří obchodují v krátkém časovém období od několika minut až po několik dní. Jejich metody jsou poněkud neuchopitelné a rychlé. Svá rozhodnutí uskutečňují na základě technické analýzy, reportů trhu, hybnosti nebo zpráv. Obchodníci věří v nákup, prodejní politiku a obávají se krátkodobých výkyvů trhu.

Někteří lidé, kteří se cítí být tradery, jsou ve skutečnosti pouze běžnými investory. Tyto skutečnosti mohou lidem způsobovat problémy, vzhledem k tomu, že investice a obchodování zahrnují odlišné aktivity, které vyžadují jinou mentalitu obchodování. Jestliže se obchodník nepřestane chovat jako investor, může přijít o řadu dobrých příležitostí k obchodování. Tyto skutečnosti vystavují obchodníka dalším škodám nebo rizikům v situacích, které jsou na delší časové období

Mnoho typů traderů se vyskytuje v různých branžích, které se liší podle oblastí a podle nejnovějších trendů. Různé typy účastníků branže, jako jsou investoři a obchodníci by měli znát svou roli a jednat podle toho. To znamená, že obchodníci neposkytují služby investorů a naopak.


Existuje celá řada hledisek, které vysvětlují rozdíly mezi obchodníky a investory. Některé základní rozdíly jsou uvedeny níže:
Tradeři obchodují s obrovskými objemy peněz a vytvářejí větší obrat, investoři nakupují akcie a drží je rozvážně.

 

  • Tradeři nakupují nebo prodávají akcie v krátkém časovém horizontu, investoři naproti tomu nakupují akcie a ponechávají si je v dlouhodobém horizontu.
  • Pro tradery je nakupování akcií hlavní pracovní náplní, investoři zhodnocují peníze vydělané svou hlavní pracovní činností.
  • Tradeři využívají technických grafů a ukazatelů, ale investoři se zaměřují především na fundamentální analýzu a vyhodnocování.
  • Tradeři využívají okamžitých analýz a rychlého zásahu pro dosažení zisku, investoři využívají dlouhodobě cost-average efektu.
  • Tradeři se snaží snížit množství ztrát, ale investoři nehledí na ztráty v krátkých časových úsecích, ale využívají jich (cost-average effect).
  • Tradeři vykazují okamžité zisky, investoři zisky kumulují.

 

Na takto nepředvídatelném trhu, jako je ten akciový je těžké se vyznat a pustit se do samostatného obchodování a dláždit si vlastní cestičku podél čtyřproudové dálnice. V neprospěch samostatného obchodníka hraje také čas, protože úspěch na finančním trhu vyžaduje neustále analýzy všeho možného, co může ovlivnit výkon akcií.

 

Přemýšlíte-li, jak se tomuto problému elegantně vyhnout, smysluplným řešením se zdá pustit se do pravidelného investování spíše, než investovat jednorázovou částku. Zaměřujeme se na poskytování investičních možností, které jsou zaměřeny na nárůst bohatství a zároveň na minimalizaci rizika, které jste ochotni přijmout k dosažení kýženého cíle.

Chcete-li se dozvědět více, kontaktujte nás zde, pro více informací o vašich možnostech investování.

 

Ing. Lenka Jachanová

 

Zdroj: https://www.mymoneystreet.com

 

Přidejte se na náš Facebook

 

 

Mohlo by Vás také zajímat:

Jak spravovat osobní finance

Význam aktivní správy porfolia našich klientů

Franklin Templeton byl zvolen již potřetí v řadě fondovou společností roku

Výkonnost fondů

Proč investovat do fondů? Rizika a výhody