Šetření a splácení úvěrů v českých a slovenských domácnostech

09.05.2015 16:29

Polovina domácností v Česku a na Slovensku nedokáže ušetřit měsíčně více jak 3000 Kč. Čtvrtina lidí neušetří ani 2000 Kč měsíčně. Každý čtvrtý Čech a více než třetina Slováků, kteří splácejí nějaký úvěr, nemají přesný přehled o tom, kolik vlastně dluží. Vyplynulo to z výzkumu UniCredit Bank.


Téměř polovina českých a asi 40 % slovenských domácností vychází s financemi tak akorát, aniž by se respondenti museli omezovat, nebo naopak zbytečně peníze utráceli. Jako lepší hodnotí svou situaci především lidé s vyšším vzděláním a jako pozitivní svou finanční situaci hodnotí 70 % vysokoškolsky vzdělaných občanů.


Nicméně lidé, kteří nemají žádné půjčky nebo jiné finanční závazky neušetří o mnoho více, než lidé, kteří nějaký úvěr splácejí. „Bankovní praxe ukazuje, že lidé, kteří už splácejí půjčku, mají často vybudovanou určitou míru finanční disciplíny. Proto dokáží v konečném důsledku ušetřit měsíčně skoro stejně jako ti, kteří žádný úvěr nesplácejí,“ doplňuje mluvčí UniCredit Bank.


Splácení úvěru má přitom při plánování finančních výdajů v českých a slovenských domácnostech nejvyšší prioritu u šesti z deseti lidí, splácejících jakoukoliv půjčku. Na druhé straně se třetina lidí přiznává, že se už aspoň jednou se splátkou úvěru opozdili. Češi a Slováci jsou při splácení úvěrů disciplinovaní. Pokud se vyskytnou problémy se splácením, má to většinou dva důvody. Často za tím stojí nepříznivá situace, například v momentě, kdy klient přijde o zaměstnání, tím druhým bývá zapomětlivost.


Z toho nám vyplívají dvě skutečnosti. Za prvé, finanční disciplíně je dobré učit se již od útlého věku a snažme se odkládat si část svých výdělků, například do různých investičních nástrojů, přičemž platí, že by to mělo být minimálně 10 % měsíčního výdělku, což je částka, kterou jsme ochotni měsíčně obětovat bez závažného zásahu do měsíční finanční bilance domácnosti a zároveň je to taková suma, která už má určitý význam a jsme schopni ji uspokojivě zhodnotit.


Za druhé z výzkumu vyplývá, že do tíživé finanční situace s neschopností splácet úvěry a půjčky se může dostat každý občan, proto je vždy dobré mít pod sebou určitý „finanční polštář“, který si vytvoříme právě díky pravidelnému odkládání finančních prostředků a investováním.

 

Existuje velké množství investičních nástrojů s širokou škálou investičních cílů zastřešujících různé potřeby a cíle investora. Chcete-li se dozvědět více o vašich možnostech investování a chcete-li se poradit, jaká možnost by byla pro vás vhodná, neváhejte se na nás obrátit. Konzultaci si domluvte ještě dnes zde.

 

Přidejte se na náš Facebook