Standard & Poor 500 Index: Vývoj v posledních šesti letech

22.06.2015 11:03

V poslední době v článcích často zmiňujeme indexy, nejčastěji pak S & P 500, který je nejběžnějším ukazatelem vývoje trhu a slouží pro srovnávání vývoje akcií nebo akciových fondů a portfolií. Pojďme se tedy podívat blíže na tento index a rozklíčovat jeho vývoj. Vyplynou nám z toho některé důležité poznatky o pravidlech investování na akciovém trhu.

 

Od doby, kdy se index S & P 500 dotkl svého minima v březnu 2009, vzrostl prudce o 250 procent. Co by ale investoři měli dělat nyní?

Nahlížet na svou investici z dlouhodobého hlediska vám může pomoci překonat případné krátkodobé období hospodářského poklesu.
Pokud jste začali investovat na počátku roku 2009, pamatujete si, jak špatně tehdy trh vypadal. Stále jde slyšet ozvěnu lidí, prohlašujících: „Myslím, že by se trh mohl dotknout nuly.“ Doslova nuly. To je to, čeho se lidé tehdy obávali.

Je to už šest let, co index narazil na mělčinu – 9. března 2009. Toho dne index uzavíral na 676,53 dolarech. Od té doby S & P 500 vzrostl téměř o 250 procent (celkový vynos ke konci dubna 2015 podle JP Morgan Asset Management). Je jasné, že to pro investory nebyla snadná jízda, ale faktem zůstává, že pokud vás tehdy nezachvátila panika prodávat, namísto toho jste si investici ponechali, dostali jste se pravděpodobně z největší recese, kterou jsme zažili od konce druhé světové války.

Je toho ale více k oživení, než jen výnos z S & P 500, protože většina investorů nedrží pouze S & P 500. Tento index je vlastně solidní měřítko pro investory, díky němuž vidíme, jak si celkově akcie vedou, ale neinvestuje se pouze do tohoto indexu. Investuje se i do jiných sektorů.

Například od největšího poklesu trhu v březnu 2009, vydělaly některé podsektory indexu mnohem více, než samotný S & P 500. V cyklických a ekonomicky citlivých odvětvích, jako jsou technologie a zboží dlouhodobé spotřeby, byla zaznamenána nadprůměrná výkonnost, a to nejen oproti tradičně defenzivním sektorům, jako jsou telekomunikace a spotřební zboží, ale oproti samotnému S & P 500.

Jak se ukázalo na základě celkových výnosů za posledních šest let (do konce dubna 2015), tyto dva cyklické sektory byly velcí hráči. Technologie vydělaly téměř 285 procent, zatímco spotřební sektor je podle JP Morgan Asset Management až těsně před 425 procenty.

425 procent opravdu není překlep. Ve skutečnosti dalším nejlépe vydělávajícím sektorem jsou finance, které od největšího poklesu v březnu 2009 udělaly 330 procent. Nicméně je to stále o sto procentních bodů méně, že vydělal sektor zbytného spotřebního zboží.
Výnosy komunikaci a spotřebního zboží pak udělaly „pouze“ 151 a 154 procent.

Takže to, co by měl investor udělat nyní? Začněte tím, že pochopíme dvě věci:

1.    Aktuální cena trhu. V médiích proběhlo hodně diskuzí o tom, jak je dnes trh drahý. Ke konci května byl S & P 500 obchodován na 16,8 násobku jeho poměru cena – výdělek, přičemž průměr za posledních 15 let byl 15,9. Ve srovnání byl tento ukazatel v březnu roku 2000, těsně před tím, než praskla technologická bublina, na 25,6.

2.    Možná korekce. Na začátku června 2015 tomu bylo více než 1340 dnů bez nejméně desetiprocentní korekce v indexu S & P 500. To znamená třetí nejdelší úsek v historii indexu. Jako srovnání byl úsek v roce 1990, kdy neproběhla korekce 2553 dní.

Jen proto, že jsou akcie drahé, nebo že „šlapou“ již určitý počet dní, neznamená to, že začnou klesat.
Hodnocení trhu poukazuje na opatrnost vstupovat na trh, nikoliv však vystupovat nyní z trhu. Jestliže přijde korekce, buďme připraveni, že přijde pokles, který by mohl trvat 1 rok až 18 měsíců.

Co z toho všeho vyplývá je, že nejlepší investiční strategie musí být založena na několika předpokladech a na dlouhodobém pohledu. Pokud se na své investice budete dívat z dlouhodobého hlediska a budete se snažit pochopit, kde se v dlouhodobém hospodářském cyklu nacházíte, můžete si dost dobře vést i přes veškeré krátkodobé hospodářské poklesy, potažmo největší ekonomické poklesy, jaké svět viděl od druhé světové války.

 

Nabízíme pro své klienty fondy, které kopírují nebo často překonávají zmiňovaný index. Pro investora je důležité porovnávat výnosnost fondu s výnosem daného indexu. Když je výnosnost dlouhodobě nižší, je pravděpodobné, že fond je řízen špatným managementem a není aktivně řízen vzhledem k situaci na trhu. Pokud se chcete dozvětět více o vašich možnostech investování a chcete-li se poradit, jaká možnost by byla pro vás vhodná, neváhejte se na nás obrátit. Konzultaci si můžete zprostředkovat zde.

 

Přidejte se na náš Facebook

 

Mohlo by Vás také zajímat:

5 chytrých otázek, které položit finančnímu poradci

Jak si vybrat vhodný podílový fond


 

Ing. Lenka Jachanová

Zdroj: https://money.usnews.com by David. B. Armstrong