Templeton dluhopisový fond: Svědomité řízení a překonání finanční krize s výnosem

27.04.2013 20:33

Pro Michaela Hasenstaba, manažera nejlépe hodnoceného a nejžádanějšího Templeton Global Bond Fund, je tolik diskutované Řecko příkladem toho, proč by se investoři měli vyhnout zemím, které se příliš spoléhají na vypůjčené peníze.

 



Hasenstab, který dohlíží na více než 58 miliard dolarů v rámci domácích a mimo-amerických verzích tohoto fondu, se vyhýbal dluhem obtěžkaným zemím, včetně USA, Japonska a mnoha evropským zemím, ještě dříve, než řecká dluhová krize podkopala důvěru v euro. Upřednostňuje dluhopisy a měny rychleji rostoucích asijských a latinskoamerických zemí s menšími rozpočtovými schodky.

Templeton Global Bond Fund překonal všechny soupeře světových dluhopisových fondů během posledního desetiletí. "Peníze chcete půjčovat jen těm, kteří mohou platit.“

Hasenstab sdělil, že mimo-americké dluhopisy jsou, stejně jako mezinárodní akcie před 10 lety, přidány do více amerických investičních portfolií.

"Otázkou není, jestli máte peníze v mezinárodních dluhopisových fondech, ale kolik?" Řekl v telefonickém rozhovoru.

Templeton Global Bond měl návratnost 12 procent ročně za posledních 10 let, ve srovnání s průměrnými 6,6 procenty v kategorii světových dluhopisů.

Hasenstab hledá  trhy, kde výnosy státních dluhopisů jsou atraktivní, úvěrová kvalita se zlepšuje, nebo ty, kde je příležitost, jak vydělat peníze na měnových pohybech.

Indonésie, jejíž dluhopisy představují pouze 6,2 procent portfolia fondu, měla za posledních deset let výnos na státních dluhopisech 8,86 procent v porovnání s 3,35 procenty dluhopisů amerického ministerstva financí za posledních 10 let..

V otázce dluhopisů se Hasenstabovi líbí země, jako je Indonésie nebo Brazílie, které mají zvládnutelný dluh a vyhlídky na stabilní nebo klesající dlouhodobé úrokové sazby.

V otázce měny jsou to spíše země, kde se očekává, že se úrokové sazby zvýší, což je Norsko, Austrálie, Čína a Indie. "Navzdory globálním problémům jsou tyto ekonomiky masivní," řekl.

Čínské spotřebitelské ceny vzrostly v roce 2010 o 2,8 procent oproti předchozímu roku, a ceny nemovitostí vyskočily o 12,8 procent. Vyšší inflace zvyšuje tlak na vládu zvýšit úrokové sazby poprvé od roku 2007 a umožnit tak zvýšení hodnoty jüanu.

Austrálie, která představuje 9,8 procent portfolia, byla jednou z mála ekonomik, spolu s Čínou a Indií, kterým se vyhnula globální recese roku 2009. Australský dolar, který byl v březnu 2009 za 63 amerických centů se po roce obchodoval za 86 centů.

Hasenstabova neobvyklá strategie sázející i na dluhy, i na měnu, ho odlišuje od většiny konkurentů, řekl Kevin McDevitt, analytik společnosti Morningstar. "Je ochoten dělat věci, které se zdají jiným nepohodlné" řekl v telefonickém rozhovoru.

Dluhové problémy vedoucích ekonomik vypluly v říjnu 2009 na povrch po zveřejnění zprávy Mezinárodního měnového fondu. MMF konstatoval, že mezi rozvinutými ekonomikami v G-20 byla skupina, která zahrnuje Spojené státy, Japonsko a Velká Británie, kde poměr veřejného dluhu k hrubému domácímu produktu by měl být 107 procent v roce 2010.

U rozvíjejících se zemí ve skupině, jako je Indonésie, Čína a Indie, byl srovnatelný odhad 40 procent.

Výnosy USA, Japonska a Velké Británie byly postoupeny nutnosti emitovat dluhopisy s vyšší sazbou k přilákání investorů, což se zdálo jako snadné řešení. V dubnu 2009 při podání regulačního návrhu označil Hasenstab slabý hospodářský růst jako důvod vyhýbání se těmto dluhopisovým trhům, kdy se držel dál i od většiny evropských dluhopisů a poukazoval na obavy z fiskální nedůvěryhodnosti Řecka. V portfoliu fondu se žádné řecké dluhopisy nenacházely a nehodlal svůj názor změnit ani po přislíbení balíčku finanční podpory od Evropské unie.

V e-mailu zaslaném po jednání evropských národů naopak sdělil, že problémy Řecka by se mohly vrátit, protože země potřebuje "téměř bezprecedentní fiskální reformy, aby se dostala zpět na udržitelnou dluhovou cestu."

Templeton Global Bond fond klesl o 4 procenta v týdnu před oznámení plánu pro Evropu, přičemž po celém světě dluhopisy prudce klesaly. V dobách paniky je důležité, aby se investoři neunáhlili a vše neprodali, poukazoval Hasenstab. "Jakmile se věci ustálí, uvidíte, že se rozdíl vyrovná," uvedl na závěr.

 

Ing. Lenka Jachanová

Zdroj: www.bloomberg.com

 

Ohledně investování do dluhopisů světových ekonomik i v malých částkách nás neváhejte kontaktovat zde.

 

Mohlo by Vás také zajímat:

Michael Hasenstab: Výhledy pro investice do dluhopisů

Dluhopisový fondový manažer Michael Hasenstab o investičních strategiích, úvěrových příležitostech a řízení rizik