Warren Buffet radí: Zapomeňte na rychlé zbohatnutí. Zde je návod, jak zbohatnete pomalu.

13.05.2015 11:03

Warren Buffet je jedním z nejbohatších mužů světa. Svůj úspěch vystavěl na jednoduché, ale účinné investiční strategii. Jeho investice jsou dlouhodobé, založené na nákupu akcií silných společností, které mají dobré obchodní výsledky a často obchodují pod svou skutečnou hodnotou. Mezi jeho nejznámější investice patří Coca-Cola a Gillette.

 

Říkali jste si někdy, jaký bude další krok legendárního investora?

Warren Buffet má spoustu rad pro investory a nyní přichází s tímto: „Dostaňte se přes sebe. Přestaňte si říkat, že existuje nějaký tajný recept na výrobu spousty peněz přes noc, který můžete objevit, protože jste přeci chytřejší než jakýkoliv jiný investor tam venku.“ Vlastně se nám tím snaží říct, že pokud chceme zbohatnout, vyhraje ten, který se pustí do pomalého a stabilního závodu.

Web pro osobní finance GO Banking Rates přezkoumal Buffettovu poslední radu a sestavil na základě toho seznam tipů pro vás. Zde si můžete přečíst tři z nich, které dávají nahlédnout do myšlenkového procesu tohoto „omažského věštce“ (Oracle of Omaha´s je přezdívka Warrena Buffetta).

 

Vložte vaši dlouhodobou investici do fondu, který kopíruje index S & P 500


Alespoň je to to, co Buffett označil, jako doporučení pro peníze, které přenechává své ženě a to, co GO Banking Rates  popisuje jako produkt, který je „tak starý, fádní a lukrativní, jako Buffett sám.“ Buffettovo doporučení zní: Dejte 10 procent hotovosti do krátkodobých dluhopisů a 90 procent do fondu vázaného na index S & P 500. „Věřím, že síla dlouhodobých výsledků této finanční politiky bude větší, než ta, jakou dosáhne většina investorů, ať už to jsou penzijní fondy, instituce nebo jednotlivci, kteří zaměstnávají drahé manažery,“ dodává.  

S největší pravděpodobností je tomu tak. Průzkum ukazuje, že většinu času indexové fondy překonávají  manažované fondy, včetně podílových fondů. Logika věci je jednoduchá: Přestože indexové fondy jsou „pasivní“, je to jen otázka koupě veškerých akcií daného indexu, jako je S&P 500, kde je mnohem méně nákladů na pokrytí sofistikovaného investičního plánu a menší poplatky na nákup a prodej při snaze získat větší návratnost.

Mějte se ale na pozoru při frázi „dlouhodobý“. Akciový trh může spadnout a může pak trvat několik let, než se znovu vzpamatuje. K získání návratnosti musíte oplývat časem i sebekázní, abyste dokázali ve fondu peníze ponechat a přečkat tento cyklus, což není pro každého.


Naučte se spořit


Buffett se podělil o část ze svého přehledu v jednom televizním speciálu z loňského roku. „Myslím si, že není chybou naučit se záhy návykům správného spoření, protože spoření je jen o zvyku. Velkou chybou je naopak snažit se zbohatnout rychle. Je velmi jednoduché přijít k majetku pomalu, ale velice těžké je rychle zbohatnout.


Když cena padá, kupujte, ale neprodávejte


Buffett se loni řídil svou vlastní radou, když ztratil dvě miliardy dolarů v řádu několika dní po zveřejnění neuspokojivých výročních zpráv, které stlačily ceny některých jeho největších investic. Jak ale sdělil CNBC, investor, který opustí loď, když jdou akcie dolů, se připraví o možnost získat zpět ztracené prostředky, když se ceny vrátí zpět nahoru.

Buffett prohlásil, že má rád býčí trhy a čím více ceny padají, tím více chce nakupovat. Ale obecně jeho rada zní nakoupit spolehlivé dlouhodobé akcie ve společnostech, jejichž průmysl a model podnikání je snadno pochopitelný. „Nedokáži říct, jak se trh zachová, ale vím, jak do portfolia vybrat dobré podniky pro dlouhodobou investici.“

 

Další možností, jak se řídit radami Warrena Buffetta pro začínající i stávající investory je poohlédnout se na trhu po fondech, které jsou schopny překonat indexy trhu a obsahují společnosti, jejichž výsledky podnikání zahrnují požadavky, které má sám Warren Buffett při výběru akcií do svého portfolia. Zde je pár rad, jak si vybrat takovýto dobrý podílový fond: Jak si vybrat vhodný podílový fond

 

Rádi Vám pomůžeme při výběru vhodné investiční strageie přímo Vám na míru. Stačí si domluvit nezávaznou bezplatnou kozultaci zde.

 

Přidejte se na náš Facebook

 

Zde jsou další užitečné tipy pro vás:

Jak si vybrat dobrého investičního poradce

Jak spravovat osobní finance

Význam aktivní správy porfolia našich klientů

Proč investovat do fondů? Rizika a výhody

Fondy fondů a jejich výhody

 

 

Ing. Lenka Jachanová

Zdroj: www.inc.com